Jaapani valitsuse võlakiri, mille tähtaeg on märtsis 2024, oli viimane väärtpaber Bloombergi indeksis, mis jälgib fikseeritud intressimääraga võlakirju, mille tähtaeg on vähemalt üks aasta, ja selle tootlus tõusis kolmapäeval nullini.

Globaalne võlakirjade maht, mille puhul investorid said nulltaseme alla jäävat intressimäära, kerkis Bloombergi globaalse võla koondindeksi kohaselt 2020. aasta lõpus 18,4 triljoni dollarini, kui keskpangad kogu maailmas hoidsid intressimäärasid nullis või alla selle ja ostsid võlakirju, et tagada intressimäära madal tase. See tähendab, et investorid pidid raha paigutamisele peale maksma. Nüüd oli Jaapan oli viimane, kelle võlakirjad lahkusid allapoole nulli jäävate intressimäärade klubist, kirjutab Bloomberg.

Investorid panustavad nüüd, et Jaapani Pank (BOJ) - seni kõige leebema rahapoliitikaga keskpank - liigub normaliseerimise suunas. Euroopa Keskpank lõpetas juulis oma negatiivse intressimäära poliitika, millele järgnesid septembris Šveitsi ja Taani keskpangad. Föderaalreserv tõstis eelmisel aastal oma baasintressimäära 4,25 protsendipunkti võrra, mis on suurim tõus alates 1973. aastast.

„Asjaolu, et Jaapani võlakirjad on lõpuks negatiivsest territooriumist väljunud, rõhutab, kui oluline on BOJ arengud globaalsete võlakirjaturgude jaoks selle aasta jooksul,“ ütles Singapuris asuva TD Securities Inc. intressimäärade strateeg Prashant Newnaha.

Jaapanis on tootlused kogu kõveral hüppeliselt tõusnud pärast seda, kui BOJ üllatas 20. detsembril turge, kui ta kahekordistas 10-aastaste võrdlusvõlakirjade tootluse ülempiiri 0,5%-ni.