Kanadas tegutsev lastetoodete idufirma Gluxkind näitas oma tehisintellektil põhinevat nutibeebikäru Las Vegases toimunud CES-il. Tegemist on tarbijaelektroonika šõuga, kus näidatakse viimase sõna kraami. Nutikäru nimi on Ella.

Selle käru sees kasutatakse sarnast tehnoloogiat nagu ka isejuhtivates autodes ja pakirobotites. Selles on kaks mootorit, et käru saaks hakkama ka mäkke tõusul ning lisaks on sel mäest laskumise pidurdusabi. Käru küljes on sensorid, mis tuvastavad objekte selle ümber, kuid selle mõte on olla „lisa silmapaar ja lisa kätepaar“, kirjutab ettevõte oma kodulehel. Käru ei asenda vanemat või lapsehoidjat.

Ella käru suudab sõita iseseisvalt, aga vaid siis, kui laps ei ole kärus. See kasutab kaameraid, et monitoorida ümbrust ja navigeerida kõnniteedel.

Vanematele, kes ei suuda oma beebit kujutada ette sellises isemõtlevas kärus, pakub Gluxkind video vaatamise võimalust, et anda aimu, millal nende nutikäru vaja on. Vanem jookseb ühes klipis lapse poolt maha pillatud ja mäest alla veereva mänguasja suunas ning käru pidurdab iseseisvalt.

Teises videos on laps väsinud ja soovib vanema sülle. Ella sõidab nüüd lapsevanema kõrval kuni ema last kannab.

Isejuhivad sõidukid ja -kärud ei ole siiski veel end lõplikult tõestanud ja ei ole valmis meie eludesse massiliselt tungima. Autotootjad ütlevad küll, et täna lisavad erinevad „ise mõtlevad“ funktsioonid olemasolevatele autodele turvalisust juurde kui neid õigesti kasutada.

2020. aastal asutatud Gluxkind on pannud kärusse ka „automaatse kiigutuse“ ja ehitanud selle sisse häälemasina, mis peaks aitama beebil magada.

Süsteemis on lisaks ka turvahäll, beebivoodi ja väikelapse iste.

„Arendustegevust on juhtinud meie enda kogemus värskete lapsevanematena,“ ütles üks ettevõte asutajatest Anne Hunger.

CES-i üritusel oli see üks auhinnasaajatest. Selle hind ettetellimisel on veidi üle 3100 euro. Nutikärusid hakatakse klientideni toimetama 2023. aasta aprillis.