SEB-ga sõlmitud kokkulepete kogumahuks on kuni 225 miljonit eurot ja perioodiks seitse aastat. Põhjamaade Investeerimispangaga sõlmitud laenulepingu summa on 100 miljonit eurot ja laenu periood 12 aastat.

Enefit Green kasutab uut laenuraha Sopi-Tootsi, Kelme I ja Tolpanvaara tuuleparkide ehitamiseks Eestis, Leedus ja Soomes ning Purtse päikesepargi rajamiseks Eestis.

Enefit Greeni juhatuse liikme ja finantsjuhi Veiko Räime sõnul on ettevõttel väga hea meel tugevdada veelgi koostööd oluliste finantspartnerite SEB ja Põhjamaade Investeerimispangaga. ,,Enefit Green on aktiivses kasvufaasis, et suurendada 2026. aastaks oma tootmisportfell neljakordseks. Investeerime selleks hinnanguliselt 1,5 miljardit eurot, et tuua Eestisse ja lähiriikidesse suures koguses odavat taastuvenergiat. Kasvuplaani elluviimisel tugineme nii investoritelt kaasatud rahale, äritegevuse rahavoole kui ka laenurahastusele. Uus laenurahastus on oluline osa käimasoleva investeerimisprogrammi finantseerimisest,“ kommenteeris Räim.

SEB on juba mitmeid aastaid võimendanud Enefit Greeni kasvuplaane ning samuti on ettevõtte fookuses jätkusuutlikud projektid. ,,Rõõm on olla jätkuvalt Enefit Greeni finantseerimispartner. 225 miljonit eurot on märkimisväärne kaasrahastussumma, mis panustab puhtamale energiatootmisele üleminekusse ja suurendab energiasõltumatust. Kuna SEB on ka ÜRO egiidi all kokku kutsutud Net Zero Banking Alliance asutajaliige, toetab antud tehing ka meie enda jätkusuutlikkuse eesmärke,“ ütles SEB Balti divisjoni korporatiivpanganduse juht Anders Larsson.

Enefit Greeni koostöö Põhjamaade Investeerimispangaga sai alguse 2022. aasta jaanuaris, kui sõlmiti esmakordselt laenuleping tuuleparkide projektide rahastamiseks Eestis ja Leedus.

„Kolmes liikmesriigis taastuvelektrijaamade rajamiseks antud teise laenuga kinnitab Põhjamaade Investeerimispank jätkuvat usaldust Enefit Greeni vastu ja tunnustab ettevõtte pikaajalisi strateegilisi investeeringuid taastuvenergia tootmisvõimsusesse,“ ütles Põhjamaade Investeerimispanga president ja tegevjuht André Küüsvek.

Septembri lõpu seisuga oli Enefit Greenil pikaajalisi pangalaene 245 miljoni euro eest ning lühiajalisi pea 30 miljoni eest.

Enefit Greenil on lõplikud investeerimisotsused tehtud ja ehitus käimas kuue tuulepargi ja nelja päikesepargi osas Leedus, Eestis, Poolas ja Soomes koguvõimsusega 596 MW. Nende ehituste valmimisel järgneva kahe aasta jooksul kasvab Enefit Greeni elektritootmise koguvõimsus 1 053 MW-ni. Esimestena on valmimas 43 MW Šilale II ja 75 MW Akmene tuulepargid Leedus.

Viimase ühe aastaga on Enefit Greeni aktsia kerkinud pea 6% 4,388 euroni.