Alates esimesest jaanuarist tõusis tulumaksuvaba miinimum 500 eurolt 654 euro peale. „See on esimene osa otsustest, mis keerulisel ajal väiksema sissetulekuga inimeste toimetulemist toetab. Kuni 1200 eurot teenivale inimesele jääb selle tulemusel aastas kätte 370 eurot rohkem,“ selgitas tollane rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

Maksuvaba tulu arvutamise aluseks on kalendriaasta tulud ja kuni 14 400 eurot aastas teenivad inimesed saavad oma maksustatavast tulust maha arvata maksuvaba tulu 7848 eurot. Muudatuse tulemusel jääb umbes 368 000 inimesele aastas kätte ligi 100 miljonit eurot rohkem.

Seaduse muudatusega pöördus Delfi poole lugeja, kes nentis, et tema tööandja ei ole seni uut maksuvaba tuli kasutamise avaldust küsinud. „Kas töötaja peabki ise peale käima ja selle esitama või on ikka tööandjal kohustus uue maksuvaba tulu määrast tulenevalt avaldused kokku koguda?“ küsis ta.

Tööinspektsioon selgitab, et automaatselt andmed tõepoolest ei muutu. „Kui töötaja tahab uut maksuvaba miinimumi summas 654 eurot, siis tuleb võtta tööandjaga ühendust. Tööandja ei ole kohustatud muutma neid andmeid omal algatusel,“ selgitas olukorda kommunikatsioonispetsialist Carolin Liis Tamm.