„Tänavu märtsis, mõni nädal pärast Ukraina sõja algust, toimunud konverentsil arutati nii Eesti energeetika tippude kui poliitikute poolt, et oleme bürokraatia ja põlevkivi lembuse tõttu kaotanud aega, et tegeleda meie energeetika tulevikuga. Sõda kui äratuskell ning energiapoliitika tõus Euroopa peamiseks majandusteemaks on muutnud Eestile, nagu ka paljudele teistele riikidele, eluliselt tähtsaks kiired otsused. Ometi pole paljude turuosaliste jaoks tempo piisav, aga aega enam pole,“ lausus Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald.

„Suured valikud tuleb teha lähiajal ja üheks võtmehetkeks on 5. märtsi riigikogu valimised, nagu ka sellele eelnevad seisukohad ja uue valitsuse esimesed otsused. Loodame, et meie konverents aitab kaasa selgete seisukohtade kujunemisele, nende mõistmisele ja Eesti jaoks parimate otsuste sünnile,“ rääkis Urmo Soonvald.

Konverentsi ajakava on järgnev:

09.00 Videoülevaade, mis on energeetikas pärast eelmise aasta konverentsi muutunud

Rasmus Kagge tervitussõnad

09.05-09.15 Avasõnad - majandus- ja taristuminister Riina Sikkut

09.15-09.40 Esineja Ukrainast energeetikasektorist

09.45-10.10 „Kas varustuskindlust on võimalik tagada ka ilma põlevkivita (siis millega?) ja kui aktiivse rolli peaks riik energiaportfelli kujundamisel võtma?“ - energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar

10.15-10.35 „Tarbijad, kes on energiahinna tõusu tõttu pihta saanud“ - Walless Eesti energiaõiguse valdkonna juht Edgar-Kaj Velbri, Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe, Atria Eesti juht Olle Horm ning Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

10.40-11.10 „Energiakriisist konkurentsieeliseni“ - Eesti Energia juht Hando Sutter

11.15-11.35 „Taastuvenergiast saab Eesti majanduse mootor“ - Utilitase juht Priit Koit

11.40-12.00 „Kuidas pöörata Eesti uude energiaajastusse?“ - Alexela grupi juhatuse esimees Marti Hääl

12.00 Lõuna

12.30-12.55 „Uue aja energiavalem: tuul + gaas“ - Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik

13.00-13.25 „Kuidas väikereaktorid energiaarved poole odavamaks muudab?“ - Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets

13.30-13.55 „Kuidas ravida energiakriisi startup´iliku kiirusega“ - Sunly juhatuse esimees Priit Lepasepp

14.00-14.15 Kohvipaus

14.15-14.30 „Kui palju on sõda raha hinda Eestis ja meie regioonis kasvatanud“ - SEB finantsturgude riskinõustaja Martin Sillasoo

14.30-15.25 Erakonnajuhtide arutelu Eesti energeetika seisust, väljavaadetest ja olulisusest Eesti tulevikule -RKaja Kallas (Reformierakond), Jüri Ratas (Keskerakond), Martin Helme (EKRE), Lauri Läänemets (SDE), Helir-Valdor Seeder (Isamaa), Lauri Hussar (Eesti 200).

15.30-16.25 Debatt Eesti energeetika tuleviku üle „Millisesse energia tootmise viisi peaks Eesti kõige kiiremini ja kõige rohkem investeerima?“ - Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik, Eesti Energia juht Hando Sutter, Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets, Utilitase juht Priit Koit, Alexela grupi juhatuse esimees Marti Hääl.

16.30-16.50 „Mis juhul teeb energeetika Eesti rikkaks, mis juhul vaeseks?“ - Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi

16.55 Lõpusõnad

„Koos Eesti suursaatkonnaga Ukrainas oleme konverentsile kutsunud ka külalise Ukrainast, kus käib paralleelselt võitlus nii selle nimel, et üldse oleks valgust ja sooja, kui ka selle nimel, mis saab nende energeetikast pärast sõda,“ lausus Soonvald.

Päeva juhib Rasmus Kagge, täpne päevakava jõuab avalikkuse ette jaanuari esimestel päevadel. Korraldajatel on õigus programmi ja ajakavasse teha veel muudatusi vastavalt vajadustele.

Piletid on müügil Piletitaskus.