Peaminister Kaja Kallas tõdes täna valitsuse pressikonverentsil, et kuigi eelmine, Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus tegi otsuse Elektrilevi Eesti Energiast lahutada, ei ole seda küsimust praeguses valitsuskoalitsioonis arutatud. Vastav analüüs on aga valmis ning arutelu toimub peagi, lisas Kallas.

„See otsus iseenesest eelmise valitsuse poolt on tehtud, ja kuna meil on ka selline järjepidevuse põhimõte, siis kui tahta seda otsust ümber teha, peame uue otsuse tegema,“ sõnas Kallas.

Nii siseminister ja sotsiaaldemokraatide juht Lauri Läänemets kui ka välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) viitasid pressikonverentsil, et peavad analüüsi läbi töötama. „Kuna me ei ole analüüsi näinud, siis ei ole mõtet tõtata sündmusest ette,“ ütles Reinsalu.

Kaja Kallas on Elektrilevi Eesti Energiast lahutamisest rääkinud juba vähemalt 10 aastat. Näiteks 13. veebruaril 2013 aastal ütles ta riigikogu majanduskomisjoni juhina, et Elektrilevi lahutamine Eesti Energiast tagaks kõigile elektritootjaile võrdsed tingimused ja annaks turule selgust juurde.

Kallase sõnul tõusetus teema nüüd taas päevakorda Saaremaa elektrikatkestuste tõttu. Tänasel pressikonverentsil rääkis Kallas, kuidas tema hinnangul võinuks probleemid olemata olla, kui Elektrilevi oleks iseseisev ettevõte.

„Boston Consulting Groupi maatriksi järgi võib öelda, et Elektrilevi on Eesti Energiale olnud lüpsilehm ja see on tähendanud seda, et nende tekitatud garanteeritud rahavooge ja laenuvõimekust on kasutatud investeerimiseks küsimärkidesse, nagu Jordaania või Utah,“ rääkis ta, ning jätkas: „Ma olen üsna veendunud selles, et Elektrilevi iseseisva ettevõttena oleks teinud need investeeringud pigem näiteks Saaremaa võrkude tugevdamisse või üldse ilmastikukindlamaks muutmisesse. Mitte paigutanud seda raha kuskile mujale.“

Kui Ärileht küsis jaanuari alguses rahandusminister Annely Akkermannilt (Reformierakond), mida peaks Eesti Energia uus juht Andrus Durejko tegema eelmisest juhist Hando Sutterist teistmoodi, vastas Akkermann, et uut juhti ootab ees Elektrilevi eraldamine Eesti Energiast.

„Hando Sutter vaatab küsimust Eesti Energia kontserni juhi seisukohalt. [...] Tal on väga tugevad argumendid, miks kontsernile on hea, kui seal on Elektrilevi jaotusvõrk, millel on väga suured varad ja väga stabiilne sissetulek. Loomulikult muudab see kogu kontserni stabiilsemaks. Aga meie peaminister on elukutselt konkurentsiõiguse jurist ja tema vaatab seda teisiti,“ rääkis Akkermann nädala eest.