Jättes kõrvale teistsuguse miljöö ja juba läbi ooteruumi või koridori seinte kostuvad kõmakad, avaneb lasketiiru sattudes sarnane pilt nagu poe kassajärjekorda sattudes – seal kohtab väga erinevaid inimesi. Vahel ka oma naabrit, kolleegi või ammust tuttavat. Ka eksootilises keeles rääkivaid turiste. Kes neist tuleb lasketiiru sihipäraselt ja juba pikalt kibeledes, kes peamiselt sõprade või kaaslase kutsel, kes mingil kolmandal või neljandal põhjusel. Ehk oli see neile lihtsalt ette määratud, võib naljaga pooleks väita.

Tondi Lasketiir

Meelelahutus, tõsine tegevus ja praktilised oskused ühes

Tondi Lasketiiru avasid veidi vähem kui 15 aastat tagasi oma ala tõsised fännid, kellel on lisaks isiklikule huvile ka muljetavaldav kogemuste pagas. Lasketiirus töötavad instruktorid teavad relvadest ja relvakoolitustest pehmelt öeldes nii mõndagi. Nad on töötanud nii politseis kui ka sisekaitseakadeemias ja käinud laigulises vormis välismissioonidel. Igale lasketiiru külastajale üritatakse anda edasi just neid oskusi ja teadmisi, mida relvade käsitsemisel päriselt vaja läheb, mistõttu lahkuvad kõik külastajad sealt lisaks meeldivatele emotsioonidele ka ühel või teisel moel targemana.

Tondi Lasketiiru planeerimisel ja ehitamisel ei nähtud tagasihoidlikkust õnneks voorusena, seda ei relvade valiku ega ka ruumiliste võimaluste mõttes. Lasketiirus on võimalik harjutada ka taktikalisema iseloomuga laskmist, mis on eriti vajalik just laskesportlastele ja jõustruktuuride töötajatele, kuid laiendavad ka tavalisematele külalistele pakutavaid võimalusi. Igal aastal toimub halloween’i ajal zombijaht, kus kõik tavainimesed saavad proovida 3D-märklehtede laskmist ja liikumist tossus, sähvivas valguses ning adrenaliini lummuses.

Glocki püstolitest, Kalašnikovi automaadist ja snaipritest on kuulnud ka paljud neist, kellel esimene laskmiskogemus alles oma järge ootamas, ning tõepoolest, mainitud relvad on ka Tondi Lasketiirus olemas. Ometigi on tegu vaid väikese osaga palju suuremast valikust.

Kuigi viimased aastad ja eriti pandeemia tegid omad korrektuurid ning teoreetiliste teadmiste edasiandmine kolis üha enam internetti, on Tondi Lasketiirus endiselt olemas klassiruum. Miks, võib tekkida küsimus. Seda sellepärast, et koos praktilise poolega on relvade puhul tihti vajalik ka n-ö raamatarkuse ehk seadusandluse, esmaabi ja muu seonduvaga põhjalikumalt tutvust teha. Seda näiteks relvaloa taotlejate puhul, kes politsei korraldatavaks relvaeksamiks valmistuvad. Siiski ei piirduta ka relvaloa koolitustel kitsamalt sellega, mida eksamil küsitakse, vaid seletatakse kõik seonduv võimalikult sisukalt ja erinevate näidete abil lahti. Sellele lisandub veel e-õppe keskkond testide lahendamiseks, kus inimesed oma vastustele ka kohest tagasisidet saavad.

Tondi Lasketiir

Üksi on ka põnev, aga koos veelgi lõbusam!

Kui töökollektiiviga on juba suusatatud, uisutatud, offroad’i sõidetud ja ehk ka paintball’i mängitud, jõutakse varem või hiljem kindlasti ka lasketiiru. Mõnikord võib järjekord olla jällegi just vastupidine. Toredate inimestega võimenduvad toredad emotsioonid ja lasketiirus tähendab see nii omavahel täpsuslaskmises võistlemist kui ka lihtsalt erinevatest relvadest laskmisel üksteisele kaasa elamist.

On arusaadav, et esimest korda relva kätte võttes on pinge ja ärevus suurem, aga siis ongi julgustavate kolleegide toetus väga omal kohal. Laskmine võib esimesel korral tunduda hirmus, teisel või kolmandal korral aga enam mitte. Selge on see, et päris relvast laskmine on midagi erakordsemat ja seda kogevad isegi kaitseväelased. Metsas paukpadrunitega harjutamine ja päris padrunitega märki laskmine on ikka hoopis teine asi – lööb adrenaliini üles ning nõuab hulga rohkem keskendumist.

Tondi Lasketiir

Hoolimata stereotüüpidest pole aga laskmine mingisugune „meeste teema“, mida näitab ka lasketiiru külastavate ja relvakoolitusi läbivate erinevas vanuses naissoo esindajate hulk. Kuigi relvadest laskmine nõuab veidi füüsilist panust ja tagasilöök võib esimestel kordadel tunduda hirmus, on märksa olulisem roll hoopis ajutegevusel ning keskendumisel, mis viib täpse lasuni. Kogenud instruktorid nimetavad seda laskmisjoogaks – keskendud ainult ühele tegevusele ja viskad muud häirivad või ebaolulised mõtted peast välja. Lasketiirus unustatakse mistahes argimured ning tihtipeale avastatakse pärast viimast lasku kõrvaklappe ja kaitseprille ära võttes, et tegu polnudki teab mis suure murega, sest laskmine aitab muu hulgas paganama hästi ka pingeid maandada!

Tondi Lasketiir


10 kilomeetrit suusatamist paneb südame kiiremini põksuma, aga sama teeb ka lasketiir, mis annab kogemuse, mida naljalt mujalt ei saa. Mida huvitavat sina sõbrapäeval plaanid teha?

+372 5558 5416

Tondi Lasketiir

Jaga
Kommentaarid