Müügihinnaks kujunes konkursi tulemusena 27,7 miljonit eurot.

Eelmise aasta lõpupäevadel sõlmitud ostu-müügi leping jõustub pärast Soome ametiasutuste heakskiitu. Pärast seda algab üleminekuperiood, mille jooksul Operail annab ettevõtte tegevuse täielikult üle uuele omanikule. Operail Finlandi igapäevatöös ning personali jaoks omanikuvahetusega seoses muudatusi plaanitud ei ole.

Operail Finlandil on 9 võimsat Wabtec Powerhaul liinivedurit, üks Eestis ehitatud C30-MF manöövervedur ning üle 40 töötaja. Operaili kontserni juhi Raul Toomsalu sõnul saab uus omanik endale arvestava kaubamahu ja kõrge kasumipotentsiaaliga, korralikult juhitud ning töötava ettevõtte. „Soovime edu ja raudteevedude kasvu!“ lisas Toomsalu.

Operail alustas kaubavedusid Soomes kaks aastat tagasi, 2020. aasta lõpus. Terve tegutsemisaja jooksul Operail Finlandi tegevjuhi rolli kandnud Ilkka Seppänen sõnas, et tänu Operailile ärkas Soome raudteekaubavedude turg ellu: „Olime ja oleme esimene tõsist konkurentsi pakkuv ettevõte Soome raudteel.“

„Operailile ettevõttena on Soomes tegutsemine andnud hindamatu kogemuse, võimaluse tuua kokku erinevate riikide turult parimaid teadmisi ja praktikaid,“ ütles Raul Toomsalu Soomes tegutsetud aja kokkuvõtteks. „Oleme saanud koolitada Soome töötajaid Eestis ning Eesti töötajad on saanud käia Soomes õppimas, kuidas seal asjad toimivad.“

Otsus ettevõte müüa ei olnud seotud Venemaa agressiooniga Ukrainas. Juba 2021. aasta mais otsustas Operaili omanik alustada Soome tegevusest väljumist, sest Eesti riigi jaoks ei ole strateegiliselt vajalik tegeleda äriga muudes riikides. Äri toimib edukalt vabal turul, eraomanike kätes.

Küll aga mõjutas Venemaa agressioon Ukrainas müügiprotsessi kulgu. Üldine turuolukord 1520 mm raudteel halvenes 2022. aasta jooksul märkimisväärselt. Esialgse 51% osaluse müügi asemel otsustati tegevusest Soomes täielikult väljuda ning seda kiire lõpptähtajaga.

„On olnud keeruline müügiprotsess. Vaatamata täiesti ettearvamatule keskkonnale on Operaili inimesed teinud pea ööpäevaringselt tööd, et omaniku suuniseid täita. Kui vahepeal ei olnud kindel, kas üldse õnnestub ettevõte müüa või peame ettevõtte tegevuse lõpetama ja varad maha müüma, siis lõpuks õnnestus siiski parem stsenaarium. Müügihind katab kõik kohustused. Suur tänu selle eest kogu Operaili meeskonnale,“ sõnas Toomsalu.