„Praegusest majanduskeskkonnast hoolimata on Inbankil väga suur kasvuambitsioon. Oleme võtnud selge suuna kasvada Baltikumi turgudele keskendunud pangast Euroopa fookusega embedded finance platvormiks. „Kindluse värbamiseks annab teadmine, et oleme leidnud oma niši Baltikumis, Poolas ning Tšehhis ning, et meie protsessid ja mudelid on hästi skaleeritavad ka teistele Euroopa turgudele,“ rääkis Inbanki personalijuht Jaanika Lill.

Ta selgitas, et Inbanki töötajate arvu kasv on võrreldes iduettevõtetega olnud aeglasem. „Oleme oma tiimide ehitamises olnud konservatiivsemad, kui on olnud meie kasvuplaanid, kuid selleks, et rahvusvaheliselt kasvada, on vaja meeskonda suurendada,“ lausus Lill. Kuigi paljud tehnoloogiasektori ettevõtted on töötajaid koondanud või värbamise peatanud, on Inbanki prioriteet 2023. aastal just tehnoloogia- ja tooteüksuse tiimi kasvatamine, mida juhib eelmisest aastast endine Wise’i tehnoloogiajuht Erik Kaju.

Inbanki personalijuht tõi välja, et kui eelmise aasta esimest poolt iseloomustus palgaralli ja teist poolt jääb tööturul iseloomustama ebakindlus, siis sel aastal on personalijuhtimise võtmesõna prioritiseerimine. „Tööandjad peavad arvestama, et toimetame väga inflatsioonilises keskkonnas, kus kulude kasv mõjutab pea kõiki sektoreid. Küsimus seisneb selles, millesse investeerida ning kuidas tööprotsesse efektiivsemaks saada,“ rääkis Lill. Ta jagab kolme tööturu trendi, mis sel aastal värbamist iseloomustavad ning eduka värbamise ja kasvu määravad.

Kandidaadid on varasemast ettevaatlikumad

Ebakindlatel aegadel on inimesed paratamatult oma tööandjatele lojaalsemad ning värbamine on mõnevõrra keerulisem. „Konkurents oli juba eelmisel aastal ülitihe ning isegi, kui hetkel on rohkem inimesi tööturul, siis on kandidaadid ka palju ettevaatlikumad ja otsivad stabiilsust ning kindlust. „Kellega ma liitun? „Millised on ettevõtte plaanid? „Kuidas ma saan olla kindel selles, et mulle ettevõttes tööd jätkub?“ - need on põhilised küsimused, mida tööandjad värvates kuulevad ning inimeste murefoon kõlab kindlasti varasemast enam läbi,“ nentis Inbanki personalijuht.

Ta soovitas üheltpoolt töötajatel enne uue ettevõttega liitumist ettevõtte tausta kohta põhjalikult uurida ning tööandjatel ebakindluse vähendamiseks vastuseid värbamise esimestes voorudes kandidaatidega jagada.

Olulisel kohal on läbipaistev juhtimine

Lill tõi välja, et inimeste ootused töötasu osas on juba pikalt olnud väga kõrged, kuid tänaseks on inflatsioonisurve palgaralli üle võtnud. „Keerulistel aegadel on oluline et tööandja jagaks regulaarselt oma inimestega ettevõtte majandustulemusi. Ebakindlas keskkonnas on ülioluline, et kõigil oleks läbipaistvalt info, kuidas ettevõttel päriselt läheb. See aitab töötajatel mõista, miks ettevõttes näiteks teatud süsteeme kohendatakse. Paralleelselt on oluline, et oleks avatud suhe ka töötaja ja otsese juhi vahel - peab olema mõistmine ja vastutulek, kui inimestel on raske,“ rääkis Lill.

Tema sõnul saab sel aastal personalijuhtimises määravaks ka tugev ettevõtte kultuur ning väärtuste kommunikatsioon. „Avatus, läbipaistvus ja mõistmine on hetkel märksõnad, mida töötajad oma tööandjatelt ootavad. Seetõttu õnnestub kasvada nendel ettevõtetel, kes suudavad kultuuri ja väärtuseid jagada nii olemasolevate kui potentsiaalsete töötajatega, et kindlustunnet ja ühtekuuluvust tugevdada,“ selgitas Inbanki personalijuht.

Paindlikkus ei tähenda ainult kaugtöö võimalust

Paindlikkus ja kaugtöö võimalus ei ole küll enam trend, vaid hügieen, mida mitte pakkudes jääb ettevõte paratamatult tööturu ootustest maha. „Samal ajal ei tähenda paindlikkus ainult kaugtöö võimalust. 2023. aastal on oluline läheneda individuaalselt igale töötajale, leides koos lahendus, mis motiveerib töötajat enim. Samal ajal tuleb silmas pidada tasakaalu ettevõtte ja töötaja vajaduste vahel,“ ütles Lill. Kuigi tegemist on küllaltki mahuka protsessiga, siis tasub Lille sõnul individuaalne lähenemine end igati ära.

Inbanki personalijuht tõi välja, et kui mõnele inimesele tähendab paindlikkus kaugtöö võimalust välismaalt külmal ajal, siis teisele hoopis osakoormusega tööd või võimalust varem tööpäeva lõpetada, et lastele järgi minna. „Oluline on ettevõtetel mõista, et nii-öelda ühtset paketti kõikidele töötajatele ei saa enam luua. Individuaalne lähenemine, avatus ja mõistmine tagab sel aastal eduka värbamise ja head suhted töötajate ning ettevõtte vahel,“ lausus Lill.