Tallinna Müürivahe tänava käsitööturg oli 30 aastat tagasi populaarsem kui praegu. Seal on müünud oma käsitsi kootud esemeid ka Svetlana Tšekanova. Kõik osteti ära. Seepeale kaasas ta lisaks teisi kudujaid, ent neistki ei piisanud. Augustis 1996 asutas Svetlana Calisto Varahaldur OÜ ja leidis aadressil Sõle 42 asuva kudumistöökoja. Seal olid olemas vajalikud seadmed ja töötajad.

Tööd tuli aina juurde. Tasapisi soetati uued kudumis- ja õmblusseadmed, registreeriti oma kaubamärk Veta ning avati Tallinna südalinnas Pikk 6/8 naiste- ja meesterõivapood.

„Ükskord astusid meie poodi sisse turistid ja ütlesid, et „siin on kõik nii nagu teistelgi, lähme siit ära“,“ meenutab Svetlana. „Meie ei tahtnud olla „nagu kõik teised“ ning seetõttu hakkasime arendama isikupäraseid ja omanäolisi tooteid.“

Veta

Veta kaubamärgi all toodetakse ainulaadseid igapäevarõivaid, mis on tehtud peamiselt kvaliteetsest trikooriidest.

Praegu on ettevõttes 25 töötajat. Kahjuks Eestis kudujaid ega trikotaažiõmblejaid välja ei õpetata ja seepärast tuleb neid koolitada kohapeal.

Pereettevõtte edu valem on oma tootmine ja paindlik juhtimine.

„Ostsime nüüdisaegsed Saksa seadmed ja sellega algas uus arenguetapp. Meil tuli õppida programmeerima ja võtsime tööle trikotaažitehnoloogid. Uued seadmed olid üsna hea tootlikkusega ja müük hakkas kasvama. Kuid pärast järjekordset majanduskriisi algas langus. Mõistsime, et tootmisvõimsust on, kuid poodides nii palju tooteid ei müüda. Siis hakkasime tegema ka teiste kaubamärkide tarbeks hulgimüügi kudumistellimusi,“ ütleb arendusjuht Dmitri Tšekanov.

„Praegu ei ole kudumine ei Eestis ega Euroopas üldiselt nii levinud, seega on konkurents väiksem,“ räägib Svetlana ja lisab: „Itaalias on midagi alles, ent enamasti on kogu tootmine kolitud Hiinasse. COVIDi tõttu on tekkinud tarneraskusi ja meie poole on hakanud pöörduma aina rohkem hulgitellijaid. Oluline on ka tootmismaht: Hiina ei ole sellest huvitatud ja meile sobib see väga hästi.“

Looduslikud materjalid ja ainulaadsed tehnoloogiad

„Püüame säilitada ainulaadsust ja kasutame ainult looduslikke materjale,“ rõhutab Dmitri ning lisab: „Hiinaga ei ole võimalik konkureerida. Toota Eestis odavalt ei saa ja kui pakume kallimat toodangut, peaks see olema tehtud keskkonnahoidlikust looduslikust materjalist. Koome asju linast, villast, kašmiirist, segalõngast.“

„Linast trikotaaži toodetakse maailmas piiratud koguses. Lina ei ole lihtne tooraine ja võib murda õmblusmasinanõelu. Isegi maailma tuntuimad kaubamärgid kasutavad lina ainult kootud segariide koostisosana. Meie aga teeme puhtast linast trikotaaži. Sel aastal pakkusime uue tootena kanepist trikotaaži. Sellel on linaga sarnased omadused. Kanepi puudus on see, et tooted on mõnevõrra karedamad, kuid oleme selle probleemi lahendanud,“ lisas Svetlana.

Veta rakendab uusimaid Itaalia tehnoloogiaid, mis aitavad materjale pehmendada: kaubamärgi kõikide toodete puhul kasutatakse ensüümpesu. Villa-, meriino- ja kašmiirtooteid pestakse ilma keemiliste lisanditeta. Klient saab kätte pehmed ja mõnusad kudumid ega pea muretsema, et pärast pesu võib nendega midagi halba juhtuda.

Ainulaadne ja pehme linast trikotaaž

Maailmas on vähe tootjaid, kes teevad trikooriiet puhtast linast. Veelgi vähem on neid, kes kasutavad tootmisel riiete pehmendust. Veta teeb aga mõlemat ja see muudabki nende toodangu ainulaadseks.

Vetal on veel üks põnev uus tehnoloogia. Kõigepealt tehakse villast kootud kangas ja seejärel seda pesu käigus vilditakse, et saada tekstiilkangas. Veta poodidest leiab sellest materjalist õmmeldud pintsakuid ja mantleid.

Inspiratsiooni ja ideid saadakse rahvusvaheliselt trikotaaži- ja lõngamessilt, mis toimub Firenzes. Kvaliteetseid tooraineid ostetakse usaldusväärsetelt, peamiselt Itaalia tarnijatelt, kellel on vajalikud sertifikaadid. Praegu kontrollitakse kõikjal Euroopas, et materjalid oleksid keskkonnahoidlikud.

„Veta eesmärk on varustada Eesti ja teiste riikide inimesi keskkonnasäästlike, kvaliteetsete ja mugavate riietega. Meil on naiste-, meeste- ja lastekollektsioonid. Samuti pakume looduslikest materjalidest tehtud kvaliteetset voodipesu ja kodutekstiili,“ räägib Veta omanik Svetlana Tšekanova.

Jaga
Kommentaarid