Meie eesmärgiks on, et hoiustajate raha oleks kaitstud ka hoiu-laenuühistutes,“ kinnitas Annely Akkermann. Seetõttu on võetud eesmärgiks, et moodustuksid ühistupangad, mis on ka oma olemuselt ühistud. „Me ei soovi kohaliku majanduse jaoks olulisi ühistuid välja suretada või nende tegevust ülemäära piirata,“ lisas ta.

Väikestes ühistutes, kus kaasatud hoiuste maht ei pruugi küll väga suur olla, puudub täna kindlus, et kui midagi läheb valesti, siis on inimeste raha ikkagi kaitstud. „Hoiustajate raha kaitseks peavad hoiu-laenuühistud kasvama ja allutama end Finantsinspektsiooni järelevalve alla,“ selgitas rahandusminister. Rahandusministeerium esitab valitsuskabinetile seadusemuudatused, kus HLÜdele kehtestatakse kolmes etapis uued nõuded. „Seaduseelnõu eesmärk pole kindlasti ühistegevuse keelustamine Eestis, pigem selle tugevdamine,“ kinnitas Akkermann.

Siiski varasemalt on rahandusministeerium välja öelnud, et uue eelnõu vastuvõtmisel võib järgi jääda kõigest kolm hoiu-laenuühistut. 82-leheküljeline eelnõu jätab neile sisult kolm varianti: lõpeta tegevus, hakka tulundusühistuks, mis välistab hoiuste kaasamise, või muutu ühistupangaks.