Sõnaga „füüsika“ seonduvad paljudele eestlastele ürgsed hirmud. Koolitundidest tuttav puuklots sõitmas kaldpinnal, elektriskeemi joonis oma kummaliste konksude ja vingerdistega, helilaine, mida on võimatu ette kujutada. Palju keerulisi valemeid, mis on justkui kiusu pärast välja mõeldud. Tekib küsimus – miks me ometi kõike seda teeme?

Huvitav oleks teada, kuidas sellele vastaksid kolm teaduse suurkuju, Newton, Galilei ja Einstein. Esmapilgul võib tunduda, et neil pole midagi ühist: esimene tegeles liikumise uurimisega, teine tundis huvi planetaarse süsteemi vastu ja kolmas pärandas meile relatiivsusteooria. Vähesed teavad, et kõigi kolme loodud uued teadmised kohtuvad GPS-süsteemis, ilma milleta me enam oma igapäevaelu ette ei kujuta.

Loogiliste seoste märkamine

Siin tulebki mängu füüsika tõeline olemus – see on meid ümbritseva maailma loogiliste seoste seletamise süsteem. Nende abil vastab füüsika väga paljudele küsimustele, mille vastuseid peaksime teadma igapäevaelus.

Miks on selle kuu kommunaalide arve viiskümmend eurot kallim? Kas ja kuidas saaksin selle väiksemaks viia? Kas ehitada endale puu- või kivimaja? Miks ei tohi kodunt ära minnes kütet kinni keerata? Millise võimsusega valida lambipirn, föön ja tolmuimeja? Kas valida õli-, gaasi- või elektriküte? Kui palju riideid võib riputada stangele ja kas on vahet, kuidas seda teha? Kas osta suure mootoriga väike auto või väikese mootoriga suur auto? Need on kõik küsimused, millele annab vastuse füüsika.

Iseauto

Innovatsioon ja uute võimaluste loomine

Kuidas on Elon Muskil kasu füüsikaharidusest? See on andnud talle mitmed vajalikud oskused: programmeerimisoskuse, seoste mõtestamise oskuse, võimekuse lugeda skeeme, huvi alternatiivsete materjalide vastu, julguse katsetada innovaatilisi ideid.

Esimese sissetuleku teenis ta oma firmaga Zip2, mis tegeles linnade plaanide digitaliseerimisega. Järgnesid PayPal, Tesla, SpaceX ja teised. Muski elukäiku jälgides võib kenasti järeldada, et iga uus ettevõtmine on andnud talle uusi ideid, millest ambitsioonikaim – Marsi koloniseerimine – kõlas võimatult ainult senikaua, kuni tuli Musk. Tema juhtimise all kõlab see tõenäoliselt, isegi realistlikult.

Lai võimalus spetsialiseeruda

Mida annab meile oskus saada aru füüsikalisest maailmapildist? Võrratu vundamendi reaalainetes ja võimaluse ehitada sellele ükskõik milline erioskus. Erioskused aga tähendavad igal ajal üht ja sedasama – suur nõudlust nende oskuste järele ning sellega kaasnevat väga head palka – olgu eriala siis optika, meditsiinitehnika, majandusfüüsika, astronoomia, elektroonika, andmetöötlus või automaatika. Loogiline mõtlemine ja oskus mõista tervikpilti on alati hinnas, töökohti jagub NASAst valitsussektori või globaalsete uurimisrühmadeni. Ka start-up’id, iseäranis need, mis lahendavad keskkonnaprobleeme, aitavad elukeskkonda jätkusuutlikumaks muuta, ei saa kuidagi hakkama füüsikata.

Probleemilahendusoskus ja juhikompetentsid

Veelgi enam. Füüsikut on ka igas ettevõtjas. Oskus märgata kasulikke seoseid on iga eduka äri rajamise esimene tingimus. Teadus – nagu ka ettevõtlus – on meeskonnatöö. Hea tiimi toimima panemiseks on asendamatult vaja dünaamikast aru saada. Ükski digitaliseerimine ega IT-arendus ei alga tehnilisest teostusest – esmalt tuleb kaardistada kontekst ja tuvastada seosed, luua korrektne mudel probleemist, mida tehnoloogia lahendaks.

Seega on just selline eriala nagu rakendusfüüsika suurepärane haridustaust ka tegevjuhile. Nagu Galileo Galilei on öelnud: „See, kes mõistab geomeetriat, on võimeline kõigest aru saama.“

Füüsika sobib kõigile neile, kelles on uudishimu, et avastada midagi põnevat ja luua täiesti uut. Raavo Josepson, TalTechi rakendusfüüsika õppejõud, ütleb: „Rakendusfüüsika on hea valik neile, kes veel ei tea, millise kitsama suunaga ennast siduda. See õppekava avab palju uksi nii loodus-, reaal- kui ka inseneriteadustesse, sest füüsika ja matemaatika on kõigi nende valdkondade alus.“

Loe rohkem rakendusfüüsika eriala kohta: taltech.ee/rakendusfuusika

1918. aastal asutatud Tallinna Tehnikaülikool on Eesti kõige uuendusmeelsem ülikool, kus rõhk on praktilisel lähenemisel. TalTechi erialade hulgast leiad inseneeria, loodusteaduse ja kvaliteetse IT-hariduse parima valiku. Eestikeelsetel kavadel on õppimine tasuta, paljud magistriprogrammid on tööga mugavalt ühildatavad.

Vaata lähemalt: taltech.ee/tule-meile

Jaga
Kommentaarid