Urmas Jõgeva

URMAS JÕGEVA, ettevõtte omanik

Kuidas ettevõte sündis?

Esimesed kaks puurkaevu rajati Värskas 1967. aastal geoloogide läbi viidud proovipuurimiste käigus ja siis avastatigi Eesti oma mineraalvesi.

Siit sai alguse mõte alustada omaaegses Värska sovhoosis mineraalvee tootmisega.

Esimesed pudelid Värska Originaali villiti 19. aprillil 1973. aastal Värska sovhoosi abitootmisettevõtte mineraalveetsehhis. Alates 1. juunist 1993, pärast majandi lagunemist ja erastamist kandis ettevõte nime AS Värska Vesi. Möödunud aastast on firmal uus nimi – AS Värska Originaal – ja seda meie Eesti esimese mineraalvee auks.

Esimene, 1967. aastal puuritud puurkaev asub kunagise Põhjalaagri aladel ja sellest on 1973. aasta 19. aprillist saati villitud mineraalvett. Tänavu täitubki pool sajandit.

Teine Värska rajatud puurkaev, mis asus AS Värska Originaali territooriumil, on praeguseks suletud (tamponeeritud).

Aastate lõikes on tootmismahud algusaegadega võrreldes märgatavalt kasvanud. Näiteks eelmisel aastal villiti AS Värska Originaali tootmisliinidel kokku ca 48,7 miljonit liitrit mineraalvett ja mineraalveepõhiseid tervistavaid jooke.

Oliver Jõgeva

OLIVER JÕGEVA, juhatuse liige

Milliseks on ettevõte praeguseks kujunenud?

Viimastel aastatel oleme muutunud veetootjast joogitootjaks. Aastatel 2018–2019 investeeriti PRIA toetusega 3 miljonit eurot uutesse tootmisseadmetesse.

Investeeringute toel on Värska laiendanud märgatavalt toodete sortimenti. Kui varem tootsime Eesti number üks mineraalvett Värska Originaal, Värska Allikavett ja oma kaubamärgi joogivett, siis nüüd on sortimenti lisandunud mitmeid uusi kõrgema lisandväärtusega tooteid – Värska Vurtsvasser, Värska Naturaal Plus ja Värska Sport. Mis teeb uued joogid väga eriliseks nii Eestis kui ka maailmas, on see, et kõik on toodetud looduslikust mineraalveest.

MAIE JAROSLAVSKAJA, laotehnoloog, kes on ettevõttes töötanud selle loomisest saati

Millised on Värska Originaalis töötamise kõige eredamad mälestused?

Esimesed tööaastad on need, mis kõige eredamalt meelde jäänud. Töökaaslasi polnud toona palju, mahtusime ühe laua taha võileiba sööma. Kogu tootmine mahtus ära ühte pisikesse tootmisruumi.

Meenub aeg, mil Urmas Jõgeva tehnoloogina tööle asus – noor, kena, uued ideed peas keerlemas.

Kõik olid üllatunud, kui Urmas tuli mõttele hakata tootma sidrunimaitselist vett. Kui tootmiseks läks, hakkasid sidruniaroomid juba õues ninna, kui tööle tulime.

Rauno Jõgeva

RAUNO JÕGEVA, tegevjuht, juhatuse liige

Kuidas näeb välja Värska Originaali tulevik?

Tuleviku märksõnad on roheline mõtteviis, süsinikuneutraalsus, ökoloogilise jalajälje vähendamine. Oleme esimesed sammud selles suunas ka juba astunud. 2020. aastal tõime Eesti joogitootjatest esimesena turule rPETi ehk taaskasutatavast plastist pudeli. 2021. aastast on AS Värska Originaali tehases kasutusel 100% roheenergia. Sama aasta kevadest on tootmishoone katusele paigaldatud päikesepaneelid, millega katame suvekuudel ca 10% elektrivajadusest. Praeguseks on ettevõtte tootmis- ja laokompleksis kasutusel LED-valgustid.

Nüüdseks on ekspordi osakaal ca 25% ettevõtte kogumüügist, seda plaanime järgneva viie aasta jooksul kasvatada. Väga edukaks võib pidada Soome turule sisenemist umbes kümme aastat tagasi. Eelmisel aastal ületasime miljoni euro käibe. Välja võib veel tuua stabiilsed müügid Lõuna-Korea turule.

Lisaks seisab ees ka uute jookide väljatöötamine. Mitmed projektid on juba töös ja värskeid uudiseid võib oodata juba sel aastal.

Jaga
Kommentaarid