Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit 2021. aasta detsembriga võrreldes eelkõige hinnatõus toiduainete, puittoodete ja metalltoodete tootmises ning kütteõlide hinnalangus. „Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 16,4%, sealhulgas toiduainete tootmises 26,3%,“ lisas Šokman.

Võrreldes novembriga mõjutas indeksit enim hinnatõus elektri- ja soojusenergiaga varustamises, puittoodete ja toiduainete tootmises. Samuti mõjutas indeksit hinnalangus kütteõlide ja elektroonikaseadmete tootmises.

Ekspordihinnaindeks langes detsembris võrreldes novembriga 0,1%. Kõige rohkem langesid hinnad naftasaadustel, metalltoodetel ja mootorsõidukitel. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, jalanõudel ja nahktoodetel ning jookidel. Võrreldes 2021. aasta detsembriga suurenes ekspordihinnaindeks 19,1%.

Impordihinnaindeks langes detsembris võrreldes novembriga 1,1%. Hinnad langesid enim naftasaadustel, jalanõudel ja nahktoodetel ning ehitusmaterjalidel. Enim tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ja rõivastel. Võrreldes 2021. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 14,7%.