Niiöelda mega-cap ettevõtete seas on suurim langus tabanud Tesla aktsiat, mis on viimase aastaga kaotanud pea 60% turuväärtusest.

„Mis siis, kui Tesla on… lihtsalt tavaline autoettevõte?“ küsib USA majandusväljaanne the Wall Street Journal. Autotootja varasem aura hääbumas ning konkurendid järele jõudmas.

„Konkurendid on kärpinud tema turuosa uute elektriliste mudelitega, mis on mõnes valdkonnas Teslast paremad. Viimati tõi ettevõte uue mudeli turule peaaegu kolm aastat tagasi, mis on Detroidi standardite järgi pikk paus. See on andnud ostjatele uusi valikuvõimalusi ajal, mil mõned on Tesla brändi suhtes pettunud, osaliselt tänu härra Muski kaootilisele Twitteri ülevõtmisele,“ kirjutab WSJ.

Tehnoloogiasektor tervikuna on kulusid tugevalt kokku tõmbamas ning selle kõige nähtavam külg on koondamised.

Ettevõtte ajaloo suurimast koondamislainest teatas viimati Google’i emafirma Alphabet, kes plaanib koondada 12 000 töökohta ehk ligi 6% tööjõust. See järgneb nii Microsofti (5% tööjõust), Amazoni (3%) ja Meta koondamistele (13% tööjõust).

Tesla, kelle eelmised koondamised toimusid mullu juunis, plaanib uusi koondamisi tänavu esimeses kvartalis, teatas Electrek.

Tõusupotentsiaal on erinev

Suurimatele langejatele nähakse tõusupotentsiaali erinevalt. Kui Tesla võiks analüütikute keskmise hinnasihi järgi kerkida 55%, siis USA ehituspoodide keti Home Depot aktsia vaid 10%.