Citadele panga eksperdid jagavad parimaid rahanippe, mis aitavad sul aastat alustada rahaliselt õige jalaga, alates eelarve koostamise nippidest kuni säästmise suurendamise viisideni. Niisiis, mida sa veel ootad? Hakkame pihta!

Koosta eelarve ja pea sellest kinni – jälgi oma kulutusi
Eelarve koostamine võib olla raske ülesanne kõigile, olenemata sellest, kui palju nad teenivad. Kuid see on loogiline esimene samm, kui tahad veenduda, et kasutad igat senti vastutustundlikult ja mitte lihtsalt sihitult kulutades. Eelarve koostamise lihtsustamiseks jälgi oma kulutusi ühe kuu jooksul ja vaata täpselt, kuhu sinu raskelt teenitud raha kaob. See peaks andma sulle aimu, mida vähendada või millele rohkem kulutada. Eelarve koostamine ei ole võimatu, kuid see nõuab tahtejõudu ja keskendumist, et sellest kinni pidada.

Automatiseeri säästmine – sõlmi püsikorraldus
Püsikorraldusleping tagab, et osa sinu palgast läheb otse eraldi säästukontole. Sisult on see käsk maksete regulaarseks teostamiseks ehk suurepärane viis säästmise lihtsustamiseks. Püsikorraldus on mugav ja lihtne ning selle lepingu saab sõlmida internetipangas ilma suurema vaevata. Tänu automatiseerimise mugavusele on sinu rahaliste eesmärkide saavutamine 2023. aastal palju lihtsam.

Investeeri endasse – võta mõni kursus, loe raamatuid või täienda oma oskusi
Investeerimine iseendasse ja oskuste täiendamine on üks paremaid otsuseid, mida sa teha saad. See võib mitte ainult suurendada sinu teadmisi ja enesehinnangut, vaid ka sinu teenimisvõimet. Kursuste läbimine või raamatute lugemine võib avada sulle uusi uksi, mis võivad anda sulle võimaluse edutamiseks või isegi uue töökoha leidmiseks mõnes teises valdkonnas. Enda oskuste täiendamine on investeering, mis tasub end alati ühel või teisel viisil ära, nii et ära karda seda teha. Kui üldse, siis sinu tulevane mina tänab sind.

Ela alla oma võimaluste – säästa suurte ostude jaoks
Kuigi rahalise edu saavutamiseks ei ole ühte kindlat valemit, on allpool oma võimalusi elamine hea koht, kust alustada. Kuigi see ei ole lihtne, aitab see mõtteviis säästa suurte ostude jaoks, selle asemel et lisada neid üha kasvavale krediitkaardivõlgade kuhjale. Tõsi, see ei pruugi hetkel nii lõbus tunduda. Kui ostad midagi kaardiga viibates, siis saad rahalise poolega tegeleda hiljem, kuid mõtle, millise vahe võib anda paar kuud säästmist, kui on vaja endale midagi kallist lubada. Nii saad soetada need kallid esemed, ilma et peaksid muretsema igakuiste maksete pärast, mis ei tundu kunagi kaduvat.

Jää distsiplineerituks – ära anna impulssostudele järele
Kui soovid oma rahalisi eesmärke saavutada, siis proovi impulssostude suhtes range olla. Me kõik oleme olnud olukorras, kus me läheme poodi eesmärgiga osta üks asi, tuleme tagasi kümne asjaga ja imestame, miks raha kuu lõpu poole nii napiks jääb. Väldi impulssostude tegemise tungi, küsides endalt: kas mul on seda tõesti vaja? Kahtluse korral mõtle alati enne otsuse tegemist iga ost läbi – see aitab sul jääda distsiplineerituks ja hoida oma kulutusi kontrolli all. Pea meeles, et mõnikord on kõige parem lihtsalt poest lahkuda ainult teadmisega, et oled oma eesmärkide saavutamisele ühe sammu võrra lähemal.

Loo endale meelerahufond – veendu, et sul on raha ootamatute kulude katmiseks
Kahjuks ei saa sinu säästud alati olla kinnistatud asjadele, mida sa soovid. Mõnikord peab see raha minema asjade jaoks, mida sa vajad. Hädaolukordi tuleb ikka ette – ja mõnikord on neil ka kopsakas hinnasilt. Olenemata sellest, kas boiler läheb katki või sinu auto vajab kallist remonti, on hädaabifond suurepärane viis tagada, et sa ei kulutaks rohkem, kui sul on. Ideaalis peaksid püüdma iga kuu kõrvale panna piisavalt raha, mis kataks kahe või kolme kuu palga – see annab sulle vajaliku rahalise kindlustunde, kui peaks juhtuma midagi ootamatut.

Alusta 2023. aastat pauguga
Uus aasta on käes ja see on suurepärane võimalus oma rahaasjad korda ajada ja veenduda, et oled valmis edukaks aastaks 2023. Miks mitte sel aastal härjal sarvist haarata ja teha oma lubadused teoks?