„Detsembrikuu seisuga on mõnevõrra vähem kasvanud köögiviljade hinnad, kuid üldiselt saab öelda, et hinnad on kõikide toidugruppide puhul väga kiiresti kallinenud,“ tõdes Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. „See hinnatõus lähikuudel jätkub, seda prognoosivad ka toidutootjad ning müüjad.“

toiduainete hinnad

Selleks aastaks prognoosib Swedbank 9% hinnatõusu. Hinnatõus peaks taltuma alles järgmisel ehk 2024. aastal, mis ajaks prognoosib pank 2,5% hinnatõusu. Elmiku sõnul hinnatõus alaneb, sest aeglustub ka üldine majandusaktiivsus nii Eestis kui ka mujal maailmas.

ostujõud

„2021. aasta tasemele jõuab ostujõud nelja aastaga. Sel aastal prognoosib Swedbank, et palgad ja hinnatõus kasvavad samas tempos. 2024. aastal jõuavad aga palgad hinnatõusust ette,“ lisas Elmik.

Eesti majandus jääb lähiajal langusesse

Majanduse olukord on praegu kehv, seis peaks aga paranema aasta teisel poolel ja järgmisel aastal. „Taastumise taga saab olema nõudluse kasv nii meil kui välismaal. Lisaks ostujõu järk-järguline taastumine,“ sõnas Elmik.

Inflatsioon aeglustub alla 3% tasemele alles järgmisel aastal. Intressimäärasid hakkab Euroopa keskpank langetama järgmisel aastal.