ASML teatas neljanda kvartali puhaskasumiks 1,82 miljardit eurot. Refinitivi andmetel ootasid analüütikud puhaskasumiks 1,7 miljardit eurot.

Pooljuhtide tootmiseks vajalike seadmete tootja on hädas nõudluse rahuldamisega, kuna peamised kliendid TSMC, Samsung ja Intel tegelevad agressiivse laienemisega. ASML teatas, et tema tellimuste jääk oli aasta lõpuks kasvanud rekordilise 40 miljardi euroni.

Credit Suisse’i analüütikud usuvad, et turg võib võtta kasumi negatiivselt vastu, arvestades ettevõtte aktsia hiljutist tõusu. Jaanuaris kerkis aktsia 22% ja oktoobrikuu madalseisust 55%. „Siiski jäävad ASML-i struktuursed väljavaated muutumatuks,“ ütles Credit Suisse oma märkuses.

Bloombergi sõnul ütles tegevjuht Peter Wennink, et kuigi 2023. aasta majandusväljavaateid varjutavad mured majanduse, näevad kliendid, et tingimused paranevad aasta lõpu poole ja Hiina majandus taastub pärast COVID-19 piirangute lõppemist. „See tähendab, et nõudlus on endiselt suurem kui see, mida me suudame toota,“ ütles ta.

Wenninki sõnul pole ASML-i eksport Hiina muutunud, hoolimata sellest, et Ameerika Ühendriigid kehtestasid oktoobris oma ettevõtetele uued ekspordipiirangud. „Me peame lihtsalt ootama, et valitsused ja poliitikud jätkaksid läbirääkimisi ja jõuaksid võimalike piirangute osas mõistliku lahenduseni,“ ütles Wennink.

Ettevõtte müük Hiinas 2022. aastal oli 2,16 miljardi eurot, mis moodustab 14% ettevõtte kogutuludest.