Kahepäevane streik Itaalia bensiinijaamades on peaminister Giorgia Meloni jaoks suur peavalu, kuigi kolmapäeva alguses oli probleeme suhteliselt vähe. Streik on tagasilöök Meloni kolm kuud kestnud valitsusele, kes naudib suurt toetust itaallaste seas, kuid kelle populaarsus on viimastel nädalatel langenud.

Jaamad peavad näitama keskmist hinda

Meloni on olnud kaitsepositsioonil pärast seda, kui kütusetoetuse lõpetamine detsembris tekitas tarbijate ja ametiühingute seas proteste. Ta reageeris meetmetega, mis hõlmavad nõuet, et bensiinijaamad peavad oma hindade kõrval näitama ka bensiini ja diislikütuse keskmist hinda. Jaamadele, mis seda ei täida, määratakse trahvid.

Ametnikud püüavad veenda ametiühinguid streiki katkestama. Kuigi tööstusminister Adolfo Urso viimane katse teisipäeval ei suutnud protesti ära hoida, piisas sellest ühele ametiühingule, et vähendada selle kestust 24 tunnini. Teised streigi taga olevad rühmad kinnitasid, et streik kestab 48 tundi.

Täna jätkusid täiendavad kohtumised ametiühingutega. Siseministri asetäitja Wanda Ferro ütles RaiNews24-le, et ta on kindel, et kokkulepe saavutatakse.

Populaarsus on langenud

Kütusehindade üle peetud vastasseis on juba praegu mõjutanud Meloni populaarsust, kuna 53% itaallastest hindab tema tööd positiivselt, võrreldes 58%-ga detsembri lõpus, selgub Corriere della Sera kolmapäeval avaldatud küsitlusest. Tema paremäärmuslik erakond Itaalia Vennad langes samas küsitluses 31,7%-lt 30,5%-le.

Enamik Rooma kesklinna bensiinijaamu oli kolmapäeva hommikul suletud, kuid liiklus oli sama tihe kui tavaliselt. Paljud autojuhid oli tankinud varem ning piiratud arv pumpasid linnades ja maanteedel peab jääma avatuks, et tagada minimaalne teenindus. Mõned sõltumatult opereeritavad tanklad suuremate linnade sees otsustasid samuti avatuks jääda.