„Toornafta hind on viimasel nädalal liikunud vahemikus 84-89 USD/b. Toornafta Brent toornafta hinnatase on väga lähedal OPECi soovitud 90 USB/b tasemele, seega OPEC+ kohtumine 1. veebruaril suure tõenäosusega muutust OPEC naftatootmise osas kaasa ei too,“ ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Sassi tõi välja, et suurimaks hinda tõstvaks teguriks on jätkuvalt tugev optimism Hiina majanduse kiire taastumise osas peale rangete COVID-19 piirangute lõppu. Toornafta hinda tõstab lisaks Hiinas toimuvale ka see, milliseks kujuneb Euroopa diislikütuse turg peale Vene päritolu kütustele kehtestatud sanktsioonide jõustumist. „Vene diislikütuse osakaal Euroopa turul on vähenenud ca 46% pealt 27%-le. Selle asendamine toimub kaugemate regioonide toodetega, mis tähendab aga ka kallimat tootehinda Euroopas,“ selgitas Sassi lisades, et enim on kasvanud diisli import USA-st, Saudi Araabiast ja Indiast. Sassi sõnul lisab Euroopa turule ebakindlust ka Prantsusmaa naftatöötlejate streigid.

Maailmaturu nafta hinda langetavad aga maailmamajanduse jahtumine ja kartus majanduslanguse ees, mis vähendavad nõudlust nafta järele. „Hinda survestab jätkuvalt ka teadmatus, milline saab olema tegelik olukord Hiinas peale uusaasta pidustusi. Lisaks Hiinas toimuvale avaldab maailmaturu toornafta hinnale mõju USA laovarude kasv,“ tõi Sassi välja erinevaid tegureid, mis toornafta hinda allapoole tõmbavad.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht rõhutas, et Circle K Eesti AS ostab kõik mootorikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest. Circle K Eesti AS ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootorikütuseid. Circle K Eesti AS kuulub Kanada päritolu rahvusvahelisesse jaemüügi kontserni Alimentation Couche-Tard Inc.