Kuigi ennustusmäng kestab aasta lõpuni, lüüakse portfellid lukku iga kvartali lõpu seisuga ning uue kvartali alguses saab mängu panna uuesti 1000 eurot. Seega valikut tehes jäid sõelale eelkõige aktsiad, mis võiksid märtsi lõpuks kõige paremat kasvu näidata.

Esimese valikuna tulid pähe nii Coop Pank kui LHV Group, mille kasumitele toob soodsa taganttuule euribori tõus.

Uuesti alustab Ärilehe Suur 2023. aasta ennustusmäng. Panuse saab teha 1-3 osakule, millele nii kvartali kui aasta lõikes suurimat kasvu ennustad. Võitjad kuulutatakse välja nii kvartalite kui ka aasta lõikes ning kokku on võimalik võita kuni 1600 eurot. Tule pane kirja, millised kuni kolm osakut tänavu kõige enam kerkivad ning võida reaalset raha.

Kui LHV mullu viie aasta finantsprognoosi esitas, nähti seal perioodi peale ette kahe ja poole kordset puhaskasumi tõusu. Euribori tõusu sinna suuresti sisse ei arvestatud ning selle plusspoolele jõudmine arvestati aastasse 2025.

Kuue kuu euribor on aga täna juba pea 3%, mille osas pangad ning nende kasumid on väga tundlikud.

„Näide on väga lihtne. Kui euribor jõuab ühe protsendini, siis LHV kasum kasvab umbes 50 protsendi võrra,“ märkis LHV Groupi juht Madis Toomsalu mullu kevadel.

Kuigi keeruline majandusolukord võib ka laenukahjumite hulka ning teisi kulusid suurendada, võib eeldada, et kasumite kasv on siiski suurem.

Jääb siiski küsimuseks, kummale panustada, kas LHV Groupi või Coop Panga peale.

Kas Coop Pank?

277 miljoni eurone turuväärtus (vs LHV Groupi 1,2 miljardit) ning mõnevõrra väiksem kauplemiskäive teeb Coop Panga aktsiast meie hinnangul potentsiaalikama tõusja lähiajal.

Käesoleva neljanda kvartali aruandest ootavad LHV analüütikud aastavõrdluses ka pea kahekordset puhaskasumi tõusu.

Mööda ei saa vaadata ka sellest, et varasemalt on Coop Pangal olnud ka justkui Eesti oma meemiaktsia staatus, mille tõusvale raketile 2021. aasta suvel peale hüpati.

Teisalt, Coop Panga vajadus hoiuseid mujalt kõrgema intressiga hoiuseid meelitada ning suurem tarbimislaenude osakaal võib ka kulusid rohkem tõsta.

Kas LHV Group?

Kasumi kasvu ootame ka LHV Groupilt, kuid tugeva trumpässana näeme ka 14. veebruaril avalikuks saavat värsket finantsprognoosi. Seekord koos euribori tõusu ning teiste äride mõjuga, millest, tõsi, viimased võivad hoopis raha välja viia. Ühendkuningriigis panga arendamine lihtsalt sööb miljoneid eurosid.

Sellegipoolest võib eeldada varasemaga võrreldes oluliselt priskemat puhaskasumit, mis ka kõrgemas hinnas võiks kajastuda.

LHV üks asutaja Rain Lõhmus võttis selle LHV Finantsportaali foorumis kokku nii:

Nii Coopi kui LHV puhul näeme miinusena seda, et aktsiad on juba euribori efekti tõttu päris palju tõusnud: Coop Pank oktoobri madalpunktist ligi 30% ning LHV Group samas mahus.

Meie valik: Coop Pank.

Kas Meta juht Mark Zuckerberg kiidaks valiku heaks?

Teiseks valikuks osutus Meta Platforms ehk endise nimega Facebook.

Lihtne tees on see, et pessimism on aktsia suhtes liiga suur ning 1. veebruari tulemused avaldavad investoritele muljet. Kas siis kulude kokkuhoiu või oodatust suurema kasumi tõttu. Või lihtsalt tulevad tulemused vähem kehvad kui oodati ning märtsi lõpuks on aktsia oluliselt kõrgemal.

Kuigi kolme kuuga on aktsia kerkinud üle 40%, siis 2021. aasta hinnatipust on aktsia jätkuvalt üle 60% madalamal.

Siin tunneme, et lotoelement on suurem kui pankade puhul, sest täiesti võimalik on ka järjekordne suurem langus. Eriti kui metaversumi eksperiment jätkab sama kiires tempos, mis investoritele seni pole meeldinud. Eelmisel aastal ulatusid virtuaalmaailma kulud enam kui 20 miljardi dollarini, kuid kas ja millal ka tulud sellega kaasa tulevad?

Kirjutamise hetkel maksab Meta aktsia ligi 141 dollarit, kuid veel oktoobri lõpus kauples see ligi 90 dollari ligidal.

Mõni krüpto või hoopis nafta?

Järgmiseks käis pilk ka krüptovarade peal. Näiteks Solana on ainuüksi sel aastal kerkinud 140%. Lotoelement on siin aga veelgi suurem ning laual on ka võimalus, et leiab aset enam kui 50% langus. Seda riski ei tahaks võtta.

Valikute nimistusse mahtus ka Brenti nafta ning seda ühe lihtsa teesi tõttu: nimelt on järgmistel kuudel oodata, et Hiina majanduse avanemise tõttu tekkiv tugev nõudlus musta kulla järele survestab ka hindu üles. Septembri põhjadest on Brent tõusnud 14%, kuid ka seegi valituks ei osutunud.

Eelkõige panustame HansaMatrixi ülevõtupakkumisele.

Valik Lätist

Valik jäi pidama hoopis Läti elektroonikaettevõttel HansaMatrix. Peamiselt seetõttu, et ettevõttele ihub hammast erakapitalifond BaltCap ja tahab viimast ära osta.

Kui konkurentsiametilt on tehingule heakskiit saadud, siis veel on vaja nõusolekut finants- ja kapitaliturgude komisjonilt, misjärel ootab aktsionäre vabatahtlik aktsiate tagasiostu pakkumine.

HansaMatrix valmistab transpordi-, telekommunikatsiooni-, meditsiini- ja energiasektorile elektroonikasüsteeme ja komponente. Firmal on sealjuures suurosalus tehnoloogiafirmas Lightspace, mis arendab augmenteeritud reaalsuse peakomplekte, mida kasutada professionaalsel tasandil.

Riskiks on siin lõplik heakskiit, kui ka vabatahtliku tagasiostupakkumise hind. Arvestades, et BaltCap ei ole seni HansaMatrixis olnud valitsevas rollis (omab ligi 10% aktsiatest), siis võiks oodata, et aktsiate müügi motiveerimiseks makstakse ka mõningast preemiat, kuid varasemate näidete põhjal pole see kaugeltki alati nii olnud.

Hoiame igatahes pöidlad pihus ja loodame, et praegusele ligi 7 eurosele aktsiahinnale pakutakse arvestatavat lisa ning seda enne märtsi lõppu.

Kolm aktsiat said valitud neljapäeva pärastlõunal. Coop Pank hinnaga 2,84 eurot, HansaMatrix 7 ning Meta Platforms hinnaga 129,76 dollarit.

Usud, et esimesel kvartalil võidutsevad hoopis teised aktsiad? Tule ja tee enda valikud siin!

Ärilehe Investeeri toimetus valis välja kolm aktsiat, millele sel kvartalil panustada.

Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.