„Me oleme nüüd viimases faasis eelmise aasta aprillis avaldatud lahkumisprogrammi rakendamisel,“ ütles Lundmark pressikonverentsil pärast ettevõtte majandustulemuste avalikustamist.

„Meil oli seal tööl paar tuhat inimest, nüüd on neid vaid nelikümmend, kes tegelevad peamiselt juriidilise poolega,“ lisas Lundmark.

Nokia kõrval teatas Venemaa turult lahkumisest ka Rootsi ettevõte Ericsson, mis konkureerib mobiilsidevõrguturul.

„Praktiliselt toimub siin see, et kui meie ja vähemalt meie läänenaaber sealt täielikult lahkuvad, siis vähemalt meie võrkude hooldus läheb praktiliselt üle kliendile endale. Aga ma ei taha, ma ei tea ja ma ei oska spekuleerida, kuidas see läheb,“ ütles Lundmark. „Kui meie väljumine on toimunud, siis me ei tarnita sinna midagi,“ kinnitas ta.

Uudisteagentuurile Reuters intervjuud andnud telekommunikatsioonitööstuse juhtide sõnul halveneb selle tõttu järk-järgult Venemaa võrkude toimimine, mis väljendub aeglustuvas andmeedastuskiiruses, katkestatud ja ühendamata kõnedes ning teenusekatkestustes.

Geopoliitika muutused on kasulikud olnud

Lundmarki sõnul jälgib ettevõte tähelepanelikult maailmapoliitikast tingitud muutusi.

„Jälgime geopoliitikat väga tähelepanelikult. Meil on erinevad stsenaariumid ja me testime kõiki äriüksusi nende stsenaariumide suhtes, et olla võimalikult hästi varustatud erinevate arengute jaoks,“ väitis Lundmark.

„Mitmes mõttes oleme geopoliitikast kasu saanud, sest paljud ettevõtjad on viimase kahe-kolme aasta jooksul otsustanud poliitilistel põhjustel teenusepakkujat vahetada ja me oleme olnud üks selle arengu suurtest kasusaajatest,“ lisas Nokia juht.

Lundmark ei nimetanud Hiina operaatorit Huawei, kelle tegevust paljud riigid on spionaažikahtluste tõttu piiranud.

Seevastu lääne võrgutootjad on Hiina turult peaaegu välja tõrjutud.

„Hiina on suur turg maailmas, kuid fakt on see, et meie äri Hiinas ei ole viimastel aastatel hästi arenenud,“ teatas Lundmark.

„Näiteks mobiiltelefonivõrkudes on Hiinas mitte-hiina operaatorite pakutav turuosa tublisti alla 10 protsendi kogu turust,“ illustreeris Nokia juht olukorda.

Lundmarki sõnul on Hiina osakaal Nokia käibest umbes kuus protsenti ehk palju vähem kui varem.

Lundmark ootab aga, et olukord normaliseerub, kui andmemahtude kasv võrkudes jätkub. Lisaks tasakaalustab olukorda Nokia jaoks Lundmarki sõnul India turu ja äriklientide kasv.

Mullusega ollakse rahul

Nokia käive kasvas eelmisel aastal kuus protsenti. Lundmark ütles, et on rahul ettevõtte kasumlikkuse arenguga ja võrreldava ärikasumi marginaaliga, mis oli 12,5 protsenti.

„Loomulikult teame, mis maailmas geopoliitika ja sõdade osas juhtus, kuid see oli ka väga raske aasta tarneahelate ja väga tugeva inflatsiooni tõttu ning me suutsime navigeerida nii, et tegime siiski üsna hea tulemuse,“ märkis ta.

Lundmark ütles, et tal on eriti hea meel fikseeritud võrkudele spetsialiseerunud võrguinfrastruktuuri äri arendamisel optiliste ja IP-võrkude kasvu üle, sest need ei olnud varem tugevalt kasvanud.

Samuti oli ta rahul äritegevuse kasvuga äriklientidele laiemalt. Nokia äriklientide maht kasvas eelmisel aastal kokku 21 protsenti.