Miks on garaažide hind kõrge? Ühe põhjusena näeb kümnete garaažide omanik ning kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark trendi, et korterid muutuvad järjest väiksemaks ja panipaiku neis eriti ei ole.

Ka nüüd, pärast märkimisväärset hinnatõusu, annaks turu keskmise hinnaga ostetud garaaž turu keskmise üürihinna juures aastaseks üüritootluseks ligi 7%. Võrdluseks: mullu augustis oli Arco Vara hinnangu järgi Tallinnas korterite keskmine üüritulu 5%. Kes ostis garaaži 2018. aastal, teeniks tänavu umbes 13–14% üüritootlust.

Võrreldes korteriga esitatakse garaažile ka väiksemaid nõudmisi. Pole vaja kalleid uuendusremonte ning tihtilugu piisab elektri olemasolust ja laes põlevast pirnist. Olenevalt garaažist tuleb siiski arvestada kõrvalkuludega. Loe pikemalt siit.

Aasia rikkaima mehe jalge all tulitab, sest kui tema ettevõtte kohta öeldu tõsi on, võib märkimisväärne osa tema varast kaduda.

Värskelt avaldatud ja kaks aastat väldanud uurimise tulemusel väidetakse, et India esirikkur Gautam Adani on hoopistükkis üks ajaloo suuremaid pettureid. Pea 100-leheküljelise raporti peamõte on, et kuningas on alasti, kuid keegi ei julge seda tunnistada ega midagi ette võtta. Nüüd on väike, kõigest mõneaastane ja kümne töötajaga New Yorgi ettevõte läinud võitlusse Aasia ühe suurima korporatsiooniga.

Milles Adanit süüdistatakse, saab lugeda siit.

Millal peab kinnisvara müügilt tulumaksu tasuma?

Kas müüsid mullu kinnisvara? Kas pead nüüd tulumaksu tasuma?

Kuna kinnisvaraga seotud tehingute puhul on tegemist suurte summadega, on need maksu-ja tolliameti huviorbiidis. Ekslikult arvatakse sageli, et kui müüdav kinnisvara oli ostetud pangalaenuga ja müüja ise reaalselt endale peale müügitehingut pangaarvele raha ei saanud, siis maksustatavat kasu ei tekkinudki, kuid see pole nii, kui müügihind oli ostuhinnast kõrgem.

Millal tuleb tasuda tulumaks ja millal mitte, saab lugeda siit.

Üks maailma suuremaid krüptoplatvorme, Binance, teatas sel nädalal, et kui soovid osta või müüa krüptovaluutasid vähem kui 100 000 dollarit, siis alates 1. veebruarist see enam võimalik ei ole.

„Kuni me ei suuda leida alternatiivset lahendust, ei pruugi teil olla võimalik kasutada oma pangakontot, et osta või müüa SWIFTi kaudu krüptot USA dollariga, kui tehingu väärtus on väiksem kui 100 000 dollarit,“ seisis Binance ametlikus avalduses.

Kanded eurodes jätkuvad tavapärasel viisil. Loe pikemalt siit.

Finantsanalüüsi õppejõud Paavo Siimann rõhutab, et investeerimisotsust tehes tasub teha läbi mitu sammu, sh uurida, kas ettevõtte teenitud kasum on vaid paberil või päris.

Lihtsustatult: näiteks kui maja oli aasta tagasi väärt miljon eurot, aga nüüd kaks miljonit eurot, siis justkui oleks raamatupidamislikult teenitud miljon eurot kasumit, kuid raha see ettevõtte kontole juurde ei too. Seetõttu pole ka välistatud olukord, kus kasumlik ettevõte võib muutuda maksevõimetuks.

Mida täpsemalt uurida ning millised ettevõtted on odavalt Balti börsil saadaval, loe siit.

Börsil tõotab tulla tulemuste hooaeg, mis eraldab terad sõkaldest. Miks on eesootavad nädalad nii vastuolulised ning mida ootavad analüütikud peatsetest ettevõtete tulemustest, loe pikemalt siit.

Uuesti alustab Ärilehe Suur 2023. aasta ennustusmäng. Panuse saab teha 1-3 börsil kauplevale osakule, millele nii kvartali kui aasta lõikes suurimat kasvu ennustad. Võitjad kuulutatakse välja nii kvartalite kui ka aasta lõikes ning kokku on võimalik võita kuni 1600 eurot.

Uue aasta tulekuga on investorid lootusrikkad. Äkki on langus turgudel läbi ning algab uus tõus ja pulliturg? Kuid teisalt, riskid on kõrge inflatsiooni, Ukraina sõja jätkumise ning majanduse haprusega seoses jätkuvalt üleval. Enamike osakute hinnad on igatahes oluliselt odavamad, kui veel aasta aega tagasi, mis loob tõusuks teoreetiliselt soodsa pinnase.

Panustada saab muuhulgas Tallinna, Riia ning Vilniuse börsidel olevatele aktsiatele, tuntud indeksitele, nafta ja kulla hinnale ning suurematele krüptodele. Ennustusmängu ning tänavused valikud leiad siit.