Tallinna börsi kauplemiskäibeks kujunes reedel 1,78 miljonit eurot. Sellest suurema osa andsid LHV Group, Enefit Green ja Coop Pank, vastavalt 532 000, 458 000 ning 311 000 euroga.

Coop Panga jaoks oli tegu kolmanda järjestikuse tõusupäevaga ning pikem tõus on kestnud kauemgi. Viimase ühe kuuga on aktsia kerkinud pea 19%. LHV Group ei jää kaugele maha ning on kerkinud ühe kuuga pea 18%.

Leedu Šiauliu bankas on samal perioodil kerkinud ligi 8%.

Tallinna börsil oli täna tõusjaid 17, langejaid 9 ning eilsele sulgemistasemele jäid 7 aktsiat.

Tallinna vee kasum kukkus

Neljanda kvartali ning täisaasta tulemused teatas täna Tallinna Vesi. Puhaskasum kukkus nii kvartali kui täisaasta lõikes.

Et Tallinna Vee sihiks on jaotada aktsionäridele dividende 50-80% ettevõtte aastakasumist, võib ka dividendi tabada märgatav langus. Mullu jaotati aktsionäridele 0,65 eurot aktsia kohta ehk kokku 13 miljonit eurot (~80% 2021. aasta puhaskasumist). Sama suur väljamaksemäär tähendaks tänavu 6,7 miljoni euro väljamaksmist, mis teeb ligi 0,34 eurot aktsia kohta. Loe pikemalt siit.

Aasia rikkaima mehe, keda süüdistatakse ajaloo suurimas pettuses, varade väärtus jätkas langust. Adani Enterprisesi aktsia kaotas täna üle 19%, libisedes alla 3276 ruupia. Adani Green Energy ja Adani Total Gasi aktsia kukkus 20%. Nende aktsiate müügimahud on pea kolmekordistunud võrreldes viimase kvartali keskmisega, vahendab Bloomberg. Loe pikemalt siit.

Margus Uudam

Idusektorit ootab korrektsioon

Eesti ühe suurema riskikapitalifondi Karma Venturesi ühe asutaja Margus Uudami sõnul seisab idusektor silmitsi olukorraga, kus pole oldud alates 2008. aastast.

Kogu idusektori ökosüsteem on nii Eestis kui ka ümbruskonnas Uudami sõnul ehitatud terava kasvunurga all ja sellega on harjutud kui normaalsusega. Seljataga on aga buum, kus riskid kasvasid märgatavalt, ja riski realiseerumise tagajärgi saab veel mõni aasta tunda.

See on tema sõnul aga tervislik ning vajalik. On ka oht, et reageeritakse üle ning turg muutub liialt pessimistlikuks. Loe pikemalt siit.

Wise’iga konkureeriva teenuse Atlantic Money väitel on neid ebaausalt hinnavõrdluse portaalist eemaldatud.

Suurbritannia konkurentsi- ja turuametile saadetud kirjas ütles Atlantic Money, et Wise’i käitumine oli konkurentsile kahjulik ja lõppkokkuvõttes toob tarbijate jaoks kaasa kõrgemad tasud. Wise’i aktsia on Londoni börsil langenud täna üle 2%. Loe pikemalt siit.

Euroopa ilma suunata, USA kerkib

Euroopa peamised börsid on täna liikunud ilma selge suunata. Stoxx 600 on kirjutamise hetkel -0,04% Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on langenud -0,05%.

Kerges miinuses avanenud USA peamised indeksid on tõusnud plusspoolele. Dow Jones ja Nasdaqi koondindeks ligi +0,2% ning S&P 500 +0,1%.

Värsked majandusandmed suurendasid lootust, et Föderaalreserv võiks piirava rahanduspoliitikaga lõpusirgel olla.

Isiklike tarbimiskulutuste baashinnaindeks, mis ei hõlma toiduaineid ja energiat, tõusis detsembris 4,4% võrreldes aastataguse ajaga, selgus kaubandusministeeriumi andmetest. Üldine mõõdik tõusis aastaga 5%, mis on endiselt tunduvalt üle FEDi 2% eesmärgi, kuid mõlemad olid aeglaseimad näitajad alates 2021. aasta lõpust.

Kuigi USA aktsiad on jätkuvalt teel oma parima kuu suunas alates juulist, on ralli viimastel päevadel ettevõtete aruannete tõttu raugenud, märgib Bloomberg.