Elisa Eesti AS kasvatas mullu oma kliendibaasi 21 000 kliendi võrra. Aasta lõpuks jõuti 7,8%-lise käibe kasvuni.

Ettevõte toob majandusaasta sündmustest välja 5G võrgu rajamise alustamise, hüppelise kasvu originaalsarjade tootmises ning digiturvalisuse lahenduste välja töötamise. Kogu möödunud aasta vältel liikus teiste operaatorite juurest Elisa võrku numbriliikuvusega üle 6200 numbri. Ettevõtte aastane käive ulatus 209 miljoni euroni.

„Möödunud aasta oli Elisa jaoks väga väljakutseline. Sisend- ja elektrihindade suur kasv sundis meid kiiresti kohanema uute oludega, et tagada klientidele nii täna kui tulevikus parimad võimalikud teenused,“ sõnas Elisa Eesti juht Andrus Hiiepuu. „Hoolimata väljakutselisest aastast suutsime edukalt areneda kõigis kolmes meile olulises ärivaldkonnas - telekomi, IT- ja meelelahutusäris.“

Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun tõi välja, et 2022. aastal liitus Elisa mobiiliteenustega rekordiline arv ärikliente. „Laiendasime ka SMS-massedastuse teenuse äriklienditurgu, kahekordistasime ärimahte IT erilahendustes, mis omakorda kinnitab klientide usaldust meie ekspertiisile selles valdkonnas,“ ütles Praun.

Telia kasvatas investeeringute mahtu

Telia Eesti müügitulu ulatus 342,2 miljoni euroni ja kasvas aastaga veidi üle 4%. Ettevõtte ärikasum oli samal ajal 125,1 miljonit eurot. Ettevõtte mobiililiitumiste arv ulatus 2022. aasta lõpus 1,266 miljonini, kasvades aasta varasemaga võrreldes 80 000 liitumise võrra.

Telia interneti püsiühenduse kasutajaid oli aasta lõpus 242 000 ning TV-teenuse kasutajaid 200 000. Kõige kiiremini kasvavad IT ja küberkaitse valdkonna teenused äriklientidele.

Telia Eesti juhatuse esimehe Holger Haljandi sõnul iseloomustasid möödunud aastat positiivse poole pealt 5G sageduslubade oksjonid, mida oli Eestis oodatud juba aastaid.

„Selleks, et saaksime juba lähemas tulevikus nautida 5G tehnoloogia tõelist potentsiaali, on vaja kõigepealt rajada ulatuslik 5G võrk. Õnneks jagati läinud aastal riigi poolt välja sagedusplokid 3,6GHz ja 700MHz sagedusalades, mis võimaldab meil pakkuda 5G võrgu eeliseid järjest enamates piirkondades nii linnas kui maal. Ajalugu on juba 4G näol tõestanud, et kui meil on olemas moodne võrk, järgneb sellele mõne aja pärast innovatsioon, millega koos sünnivad täiesti uued tehnoloogilised lahendused ja teenused,“ nentis Haljand.

2022. aastal kasvatas Telia ka oma investeeringute mahtu Eestis: kui tavapäraselt jääb see suurusjärku 50 miljonit eurot, siis 2022. aastal küündis investeeringute kogusumma ligi 60 miljoni euroni. Mahukamate investeeringute hulka kuulusid just 5G võrgu ja optilise püsivõrgu ehitused ning küberturbe lahenduste arendamine.

Telia 2023. aasta suurimad fookused on 5G võrgu laiendamine üle terve Eesti, 3G võrgu sulgemine, TV ja meelelahutuse eksklusiivse sisu loomine, IT ja küberturbe võimekuste arendamine ning panustamine tegevustesse ja tehnoloogiatesse, mis aitavad vähendada ökoloogilist jalajälge.

Tele2: kliendid vajasid stabiilsust

Tele2 Eesti kliendibaas suurenes aastaga 5% ehk enam kui 21 000 võrra. Eelmisel aastal näitasid Tele2 klientide valikud lisaks, et keerulisel ja ebakindlal ajal soovitakse stabiilsust ka arvete näol. „Meie era- ja äriklientide jaoks olid eriti atraktiivsed piiramatud paketid, mis pakuvad lisaväärtust ja ka prognoositavaid arveid ehk kindlat summat ühes kuus,“ selgitas Tele2 Eesti juht Chris Robbins.

Tele2 lõpptarbija teenuste tulu aastane kasv oli 7%. Robbinsi sõnul kasvasid tulud stabiilses tempos.

Tele2 pani mullu rõhu oma tegevuse tõhustamisele ning kasumit suurendati üle 4,3%. „Nägime palju vaeva, et kindlustada parim ja kõige jätkusuutlikum kulubaas,“ selgitas Robbins.

Tele2 investeeris möödunud aastal ligi 18% ettevõtte tuludest võrgu ja süsteemide arendusse ja kaasajastamisse, avades VoLTE teenuse ning investeerides uutesse 700 MHz ja 3500 MHz 5G sagedustesse. „Avasime möödunud aastal oma 5G võrgu ning jätkame 5G teenuste arendamist üle Eesti,“ märkis Robbins. Lisaks 700 MHz ja 3500 MHz sagedustele on Tele2-l varasemast olemas 2300 MHz sagedus ning kogu 4G sageduste portfell, mida arendada.

Tele2 jätkas investeeringuid ka roheenergiasse ning säilitas seeläbi süsinikuneutraalsuse juba kolmandat aastat järjest.

Küberturvalisus on fookuses

Eelmise aasta suurimad väljakutsed olid Telia juhi sõnul seotud aga veelgi intensiivsemate küberrünnakute ning ootamatult kiire inflatsiooniga, mis mõjutas majandust tervikuna.

„Selgelt on näha, et erinevaid kriise ja sellega kaasnevat ebakindlust kasutavad igal võimalusel ära petturid ja küberkurjategijad. Ettevõtete vaates oli läinud aastal üheks peamiseks märksõnaks küberrünnakute osakaalu oluline kasv. Sageli saatsid need rünnakud poliitilisi otsuseid, nagu näiteks tanki teisaldamine Narvas või vene telekanalite edastamise lõpetamine Eestis. Oleme selliste arengute taustal oluliselt parandanud enda IT teenuste küberkaitse võimekust ning suudame sel suunal tuge ja teenuseid pakkuda ka oma klientidele, olgu selleks siis näiteks teenustõkestusrünnakute kaitse või turvaline internetilahendus ärikliendile. Investeeringutega küberkaitsesse jätkame jõuliselt ka sel aastal.“

Elisa erakliendiüksuse juhi Mailiis Ploomanni sõnul oli 2022. aasta kindlasti digitaalse turvalisuse aasta. „Eelmisel aastal leidsid kliendid teiste telekommunikatsiooniteenuste kõrval ülesse netivalvuri teenuse, mis näitas, et kliendid on hakanud mõtlema küberturvalisuse olulisusele,“ ütles Elisa erakliendiüksuse juht. „Vajadus turvalisema küberruumi järele on ilmselgelt õhus, sest mullu hakkasid erinevad petulehed, pahavarad ja õngitsuspettused levima kordades enam. Ettevõttena näemegi, et meie ülesandeks ongi klienti läbi uudsete teenuslahenduste kaitsta ning teema osas inimesi võimalikult palju harida.“

Ploomann märkis, et ei tasu ka loota, et lähiaastatel küberruum oluliselt turvalisemaks muutuks. „Küberturvalisust mõjutab geopoliitiline olukord ja küberkurjategijate oskuste areng,“ märkis Ploomann. „Seetõttu peavad nii eraisikud kui ka ettevõtjad ennast kaitsma, pidama kinni elementaarsest küberhügieenist ja tagama, et parimaid praktikaid järgiks nii enda lähedased kui ka ettevõtte tööpere. Elisa netivalvuri teenusega liitusid mullu tuhanded kliendid.“

Ka Robbins rõhutas, et nii uued Tele2-ga liitujad kui ka pikaaegsed kliendid peavad lisaks mõistlikele hindadele ja suurepärasele klienditeenindusele aina olulisemaks küberturvalisust. „Võtsime seda vajadust arvesse ning tulime sügisel turule uute piiramatu ja turvalise interneti pakettidega, mis said kiiresti populaarseks,“ lisas Robbins.