Murer ütleb, et jahtuv majanduskeskkond ja kasvavad intressikulud mõjutavad kinnisvaraturgu üsna vahetult. Peamiselt mõjutab keskkonda sõjategevus Ukrainas ja kasvavad energiakulud. Täna seisneb põhiküsimus, millal tekib rohkem stabiilsust.

„Finantsasutuste indikatsioonidele tuginedes võib mõne aasta-kahe jooksul loota inflatsiooninäitajates ja intressiturul teatud rahunemist. Kinnisvaraarendaja vaatest pole see liiga pikk periood,“ ütleb ta.

Murer tõdeb, et elukondliku kinnisvara turul on tehingute arv järsult kukkunud. Vaatamata sellele prognoosivad nad Kaamoses turu stabiliseerumist ning aasta teises-kolmandas kvartalis tehingute arvu tõusu.

„Eesti suuremad arendajad on piisavalt kogenud ning oskavad turumuutustele reageerida. Võib arvata, et arendajad on tänastes äriplaanides aeglasema müügitempoga juba arvestanud,“ usub ta.

Sisendhindade tõusu tõttu julgeb Murer prognoosida, et uute korterite hinnatase palju ei kuku, ent mõningast hinnalangust võib oodata vanemate korterite järelturul.

„Ärikondlikus kinnisvaras prognoosime mõõdukat üürihinna tõusu. Sisendhindade tõus avaldab uute äripindade arendajatele kindlasti hinnasurvet, mispärast äriplaanide tootluse ootus kajastub kindlasti ka üürihinnas. Teisalt on ärikondlikus kinnisvaras konkurents turul piisavalt tugev selleks, et tagada ärikliendile kindlustunne ja stabiilsus.“