Mänguettevõtte Rovio Entertainment kinnitab pressiteates, et alustab strateegilist uurimist ettevõtte ostupakkumiste kohta.

Alustatakse uurimist

Rovio lisab, et on saanud kontakte ja esialgseid pakkumisi kõigi ettevõtte aktsiate ostmiseks. Selle tulemusena on ettevõtte juhatus otsustanud alustada uurimist.

Strateegilise analüüsi raames alustab Rovio ka esialgseid arutelusid „teatud osapooltega“. Nende osapoolte hulka kuulub Iisraeli mängufirma Playtika Holding, mis teatas jaanuaris oma soovist osta Rovio hinnaga 9,05 eurot aktsia kohta.

Rovio märgib oma pressiteates, et pole kindel, kas uurimine ja arutelud viivad ostupakkumiseni. Teates seisab, et ettevõte annab „sobival hetkel“ selle kohta rohkem teavet.

Huvi võivad tunda ka hiiud

Nordea panga hinnangul on Rovio oma tugeva mängupakkumise tõttu tõenäoliselt atraktiivne ostuobjekt paljudele valdkonna tegijatele.

„See kinnitab, et Rovio juhatus on avatud ülevõtmistele ja selle teate põhjal on konkureerivad pakkumised nüüd tõenäolisemad,“ kirjutab Nordea oma ülevaates.

Nordea hinnangul võivad Rovio ostmisest lisaks Playtikale olla huvitatud ka EA, Take-Two, Sony, Netflix või meelelahutushiid Disney.

Panga hinnangul on Rovio müük Playtikale ebatõenäoline selle küsitava ostja maine tõttu.

Rovio aktsia avanes pärast ettevõtte teadet järsult kõrgemal. Pärast kella 12 oli aktsia Helsingi börsil ligi 13 protsenti plussis 8,62 euro juures.

Playtika on ebatõenäoline valik

Ka aktsiaanalüüsi firma Inderes peab ebatõenäoliseks, et Rovio müüakse Playtikale maha. „Võttes arvesse Playtika küsitavat mainet, ei pea me siiski ettevõtte tehtud 9,05-eurost pakkumist piisavaks, kuid mõne teise „pehmema“ ostja, näiteks Disney või Netflix poolt tehtud kõrgemat pakkumist oleks raske ignoreerida,“ kirjutab Inderes.

Playtika ostupakkumine Rovio jaoks avalikustati 19. jaanuaril. Sellest ajast alates on Rovio aktsia tõusnud umbes 52 protsenti. Playtika on Soome väljaande sõnul agressiivse ettevõtete omandaja mainega.

Varasemad näited pole positiivsed

Mängutööstuse eksperdid peavad võimalikuks, et pärast müüki Playtikale ootab Roviot ees sama saatus nagu varem Soomest ostetud ettevõtteid Serious ja Reworks.

Playtika ostis 2019. aastal mängustuudio Seriously, mis oli tuntud Best Fiends'i vikimängude poolest, kuid sulges Soome stuudio vähem kui kolm aastat pärast müüki. Ettevõttel oli Helsingis 124 töötajat, kes koondati 2022. aasta sügisel.

Vahepeal on tegevjuht ja mitmed teised võtmetöötajad Reworksist lahkunud pärast seda, kui Playtika ettevõtte ostis.

„Playtika on tuhandete inimestega võitluslik organisatsioon ja paljud töötajad on harjunud, et neile öeldakse otse, mida teha. Soomes seevastu elame praktiliselt nagu mingis hipilaagris, nii et igaühel on õigus ja vastutus teha seda, mida ta ise õigeks peab,“ kommenteeris endine võtmeisik Seriously jaanuaris.