Kui mõelda tänasele linnaliiklusele, siis paratamatult domineerivad autoderohkus, ohtlik liikluskultuur ja pidevad ummikud. Kuid kuidas saaksime pöörata pildi inimkeskseks, ohutuks, mugavaks ja säästvaks?

Liikuvuse tänastele väljakutsetele aitab lahendusi leida 9. veebruaril toimuv visioonifoorum „Linnad inimestele“. Foorum heidab vahetu pilgu kasutajate kogemustele, kes on isiklikust autost loobunud ja kasutavad alternatiivseid viise liikumiseks. Foorum annab oma panuse, et lähenevate riigikogu valimiste üheks keskseks teemaks kujuneks tehnoloogia ja innovatsiooni valdkonna tulevik Eestis.

Bolti kaasasutaja Martin Villigu sõnul seisavad linnadel ja liikuvussektoril ees suured väljakutsed, et kujundada linnad ümber lähtuvalt Euroopa roheplaani ootustest, inimeste muutuvatest liikumisharjumustest ja pidurdada kasvavat autostumist. „Meie linnad on aastakümneid kujundatud autokeskselt, kuid nüüd on kogu Euroopas inimsõbralike linnaruumi teadlikkus kasvamas ja erinevate kergliiklusvahendite populaarsus on kasvamas. Näeme, et isikliku sõiduauto osatähtsus peaks langema ja riik saab selgemalt toetada turvaliste ja keskkonnasõbralikke liikumisviiside kasutamist nii taristu ehituse kui ka regulatsioonide kaudu,“ ütles Villig.

„Kutsume kokku visioonifoorumi, et tuua era- ja avalik sektor teineteisele lähemale. Soovime koos arutada lahendusi Eesti linnade liikuvuse muredele ning milliseid neist saaks juba järgneva nelja aasta jooksul ellu viia,“ kommenteeris ta.

Küsimustele aitas vastuseid leida riigikokku kandideerivate poliitikute debatt, kus osalesid:

  • Kristjan Järvan (Isamaa) - ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister;

  • Erki Savisaar (Keskerakond) - Riigikogu liige;

  • Riina Sikkut (Sotsiaaldemokraatlik erakond) - majandus- ja kommunikatsiooniminister;

  • Kristen Michal (Reformierakond) - Riigikogu majanduskomisjoni esimees;

  • Züleyxa Izmailova (Eesti200);

  • Rene Kokk (EKRE) - Riigikogu liige.

Üritust modereeris Eesti Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt ning seda edastatakse vaatajateni otsepildis Delfi portaali vahendusel.