Jaama haldav ettevõte Teollisuuden Voima teatab oma kodulehel, et elektrijaama elektritootmine jätkub sõbrapäeval, 14. veebruaril.

Juba teine viivitus

„Jaama tarnijalt Areva-Siemens konsortsiumilt saadud teabe kohaselt jätkub elektritootmine 14. veebruaril 2023 ja seega algab tavapärane elektritootmine 2023. aasta märtsis, täpsemalt 18. märtsil,“ ütleb TVO oma kodulehel .

See on teine viivitus lühikese aja jooksul. Laupäeval teatas TVO, et proovitootmine jätkub reedel, 10. veebruaril. Sel ajal hindas ettevõte, et reaktori tavapärane elektritootmine algab 14. märtsil. Enne seda hinnati, et test jätkub juba selle nädala esmaspäeval.

Probleemid juba pikemat aega

Olkiluoto jaama kolmas reaktor on käivitamisel kõvasti graafikust maha jäänud, sest see pidi hakkama elektrit tootma juba 2009. aasta mais ehk peaaegu 14 aastat tagasi.

Uued probleemid algasid sügisel, kui elektrijaama turbiinijaamas asuvate toitevee pumpades leiti praod.

Selleks, et vältida uusi purunemisi, on tuumajaamale projekteeritud vastupidavamad osad. TVO teatel jätkub elektritootmine pärast uute juppide paigaldamist.

„Pärast uute tiivikute paigaldamist jätkub elektritootmine näidisperioodiga, mille jooksul toodab jaamaüksus võrku elektrit peamiselt täisvõimsusel. Regulaarne elektritootmine algab 2023. aasta märtsis. Enne Olkiluoto 3 elektritootmise alustamist teeb tehase tarnija turbiinijaamas veel mõned ülevaatused,“ kirjutab TVO oma veebilehel.