Kui aasta lõikes kasvasid tulud 107%, siis neljanda kvartali võrdluses jäi 2022 nõrgaks. Möödunud aasta viimases kvartalis teeniti 327 000 eurot, mida on 56,8% vähem kui kaks aastat tagasi, kui neljanda kvartali numbrid küündisid 758 000 euroni.

„Eelmine aasta toimusid kinnisvarasektoris suured muutused. Aastaid kestnud null-intresside poliitika lõpp tõi alates suvest kaasa laenukulude kasvu ning tehinguaktiivsuse sisulise peatumise Baltikumi ärikinnisvarasektoris. Ostjate ja müüjate hinnaootused lahknesid – müüjad polnud veel nõus lahti laskma aasta alguses kehtinud hinnatasemetest, samas kui ostupoolel sellist hinda maksta enam ei tahetud. Samas püsis vakantsuse tase üle turu madal ning enamike rentnike puhul polnud täheldada halvenevat maksekäitumist“, kirjeldas eelmisel aastal toimunut EfTEN Capitali jaeärisuuna juht Kristjan Tamla.

Kõige suurem osa EfTEN United Property Fund investeeringutest (43%) on seisuga möödunud aasta viimase päeva seisuga paigutatud EfTEN Capital'i poolt valitsetavatesse fondidesse ning kinnisvarainvesteeringuid teinud tütarettevõtetesse on fond investeeritud 24%. Ülejäänud osa on fondi pangakontol uute investeeringute ootuses. Investeeringud on läbi erinevate fondide ja tütarettevõtete hajutatud 30 erineva kinnisvaraobjekti vahel. Sellega on EfTEN United Property Fund Baltikumi kõige hajutatuma portfelliga kinnisvarafond.

„EfTEN United Property Fundil on 2022.a lõpu seisuga investeerimata omakapitali üle 8 miljoni euro. Kõik olemasolevad investeeringud toimivad ja hetkel pole näha, et need vajaksid tavapärasest suuremaid kapitalisüste. Kuna ärikinnisvara hinnad alles otsivad Baltikumis n.ö. uut tasakaalutaset, ei tee me tõenäoliselt 2023. aasta esimestel kuudel uusi suuremaid investeeringuid. Seetõttu võib eeldada, et fondi investeerimata kapitali maht püsib kõrgel veel mitu kuud. Enne olemasoleva vaba kapitali investeerimist, pole uut kapitali plaanis kaasata“, kommenteeris fondi ettevaadet Tamla.