Saksa võimud võtsid sanktsioonide rikkumise tõsisemalt tähelepanu alla detsembris, kui Reuters kirjutas, kuidas ettevõtted tarnivad kolmandate riikide kaudu jätkuvalt Venemaale elektroonikakaupa. Ametnikud otsisid läbi ka kolme kahtlusaluse elukohad, selgub prokuratuuri pressiteatest. Firmade ja isikute nimesid ei avaldatud, kuid konfiskeeriti näiteks dokumente ja IT-seadmeid.

Juhtumiga kursis olev isik ütles, et üks ettevõte oli Smart Impex GmbH, Saksamaa IT-toodete hulgimüüja, keda võimud kahtlustavad Türgis asuva vahendusettevõtte kaudu Venemaale elektroonika tarnimises ja seeläbi kehtestatud sanktsioonidest mööda hiilimises.

Reuters kirjutas detsembris, et 2022. aastal asutati Türgis IT-toodete hulgimüüja Azu International Ltd Sti, mis eksportis mullu Venemaale elektroonikat vähemalt 20 miljoni dollari eest. Väidetavalt saadi osa toodetest Smart Impexilt. Azu International kinnitas, et Smart Impex ei ekspordi kaupa Venemaale, kuid müüb kaupa Türki, mis ei kuulu Euroopa Liitu ja ei pea seetõttu Venemaa sanktsioone järgima. Küsimusele, kas nad müüvad Saksamaalt tulnud kaupa edasi Venemaale, sõnas ettevõtte esindaja: „See on ärisaladus.“

Smart Impexi tegevjuht astus detsembris pärast Reutersi artiklit tagasi ning ütles hiljem, et ta ei teadnud, et Smart Impexilt Azule tarnitud tooted lähevad edasi Venemaale.

Smart Impex vastas Saksa telesaatele „ARD MONITOR“, et nad uurivad süüdistusi üksikasjalikult ja praeguse seisuga ei tundu, et Venemaale eksporditud kaubad oleksid sanktsioonidega keelatud.