Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri märkis, et uue arenduse positiivsemateks näideteks saab tuua Hiiu viljaelevaatori kui kohaliku sümboli säilimise ning tervikliku lahenduse, mis seob Pärnu maantee Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala terviseradade võrguga. „Hiiu viljaelevaatori projekti näol tuleb silmas pidada ka selle paiknemist logistiliselt heas ja autosõidule alternatiivseid liikumisviise soodustavas kohas. See annab hea võimaluse kavandada parkimiskorraldust nii, et see piirkonna liiklustihedust võimalikult vähe koormaks,“ lausus linnaosavanem.

„Elevaator on sümbolväärtus, see on justkui Hiiu omalaadne majakas. Lammutamise asemel hoiame elevaatori mahtu ja kõrgust, luues selle viimasele korrusele avaliku ühisala, kust avanevad vaated vanalinnale ja mereni. Võluvad konstruktsioonid ja industriaalne tunnetus jäävad ja eksponeeruvad, kuid seda uues kvaliteedis ja kasutuses,“ märkis KOKO partner Raivo Kotov.

Hiiu viljaelevaator praegu

Tulevikuvaade Hiiu viljaelevaatorist

Hiiu elevaatoriala arendab kinnisvarafirma Reterra. Peale elavaatorihoone sümbolväärtuse ja tulevase väärika asukoha muudab tulemuse ainulaadseks täielikult roheline mõtteviis. „Jätame ehitusega nii väikese jalajälje kui võimalik. Kasutame ära olemasoleva karkassi, elevaatorist väljalõigatavad betoonplaadid lähevad teedeks ning vana ülejääv materjal täiteks ja taaskasutuseks,“ sõnas Reterra juht Reigo Randmets.

Planeeringu kohaselt jaguneb arendatav piirkond 30 protsendi ulatuses äri- ja ühiskondlikuks alaks ning 70 protsendi ulatuses elukondlikult kasutatavaks alaks. Äriruumid on kavandatud elevaatori esimesele ja viimasele korrusele, kuhu on plaanis luua ka ainulaadne toitlustus- või teenindusala. Ülejäänud korrustel paiknevad korterid ja maa all autoparkla. Olemasolev tsiviilkaitsevarjend elevaatori kõrval on kavas säilitada ja kasutusse võtta.

Keskse väljaku ääres, mis asub elevaatorist idas ehk Pärnu maantee pool, paikneb võidutöö järgi kogukonnamaja, mis oma olemuselt on saalhoone, kus hakkavad toimuma üritused, trennid jne. Kogukonnahoonega on seotud üks alles jäetav torn, mis tähistab olulist sõlmpunkti. Elevaatori ümber, ala põhja- ja lõunaossa, on plaanis järgmises etapis ehitada madalad kolmekorruselised kortermajad, mille igal korrusel paikneb kaks kuni neli avarate terrassidega korterit.

Hiiu viljaelevaatori piirkond rajati pärast teist maailmasõda, selle kõrgeima hoonena ehitati sihvakas viljaelevaator, mille kasutuseesmärk tänapäevaks kadunud. Ala piirneb Peeter Suure merekindluse raudtee vedurite ringdepooga. Piirkonna muutmine on juba alanud: kitsarööpmelise raudtee asemel on nüüd kergliiklustee ning äsja on naabruses avatud Püha Johannese kool ja lasteaed.