Päikeseenergia kasutamine võib pakkuda mitmeid eeliseid. Sinu kodu või ettevõte saab elektrit otse päikeselt, mitte elektritootjalt. See tähendab, et päikesepaneelide toodangu võrra ei pea sa enam maksma elektritootjale ei elektri ega võrgu kasutamise eest ning järelikult läheb sinu elektriarve oluliselt väiksemaks. Samuti võid teenida elektrienergia ülejäägist raha, kui toodad rohkem elektrit kui ise tarbid. Just nii läks ka Janaril, kes lasi Sunly Cityl paigaldada päikesepaneelid oma Jõelähtmel asuvale majale.

Janari kogemus: võtsin oma kodused elektrikulud kontrolli alla ehk kuidas ma tänu päikesepaneelidele miinus-elektriarve sain

„Otsustasin rentida päikesepaneelid, et oma kodu elektrikulusid tänases hinnarallis stabiliseerida,“ räägib Janar, kes sai paneelid üles seatud oktoobri alguses. „Meie üllatuseks saime juba esimesel kuul elektrimüüjalt miinusarve. Olime väga rahul, sest see oli palju kiiremini, kui olime oodanud. Ja mis veelgi parem, päikesepaneelide paigaldamine võimaldas meil parandada hoone energiaklassi, mis tõstab ka minu kinnisvara väärtust,“ jagab ta. 

Janari päikesepaneelid Jõelähtme vallas.

Kas osta ise paneelid või rentida?

Janari sõnul valis ta Sunly City renditeenuse, sest rentimisel on mitu eelist: „Esiteks pidin ma päikesepaneelide paigaldamiseks investeerima null eurot. Nii sain oma ressursid suunata mujale ja kasutada vaba raha investeerimiseks muudesse valdkondadesse. Lisaks sellele olid Sunly City renditasud odavamad kui mistahes finantsasutuse puhul.“

„Teine põhjus, miks ma valisin Sunly City teenuse, on see, et nende maksed sõltuvad tootlikkusest ning renditasud on päikselistel kuudel kõrgemad ja pimedatel talvekuudel madalamad. Selliselt saan kevadel ja suvel tulevase elektri nö ette ära toota,“ jätkab Janar. 

„Lõpetuseks, kuid mitte mingil juhul vähemtähtsana oli mulle väga oluline see, kui kiiresti ja sujuvalt Sunly City kogu paberimajandust ja bürokraatiat lahendas. Ise toimetades oleksin siiani kusagil mõnes järjekorras seisnud.“

Kui alguses guugeldada, siis tundub, et turg on üleujutatud päikesepaneelide pakkumistest, aga enamik firmadest müüvad päikesepaneele. Sunly City puhul on enda investeering miinimumini viidud ehk alguses tuleb tasuda ainult elektriliitumisega seotud kulud. Päikeseenergia toodangu ja kinnisvara väärtuse boonuse saab kätte projekti ise panustamata,“ kommenteerib Janar. 

5 põhjust, miks päikesepaneelide rentimine on parem kui ostmine

1. „Võtmed kätte“ päikesepark 0-euroga

Päikesepaneelide ostmine võib olla liiga suur investeering, mis võib võtta aastaid, et end ära tasuda. Päikesepaneelide rentimine väikese kuutasu eest on hea valik neile, kes soovivad hakata päikeseenergia tootjaks ilma suure rahalise panuseta ja jätta paigaldamise, hoolduse ja remondi professionaalidele.  

2. Rentimine võimaldab kasutada parimat tehnoloogiat

Päikesepaneelide müüjat ei pruugi huvitada, kui palju tema müüdud paneelid hiljem energiat toodavad. Päikesepaneelide rendifirmat aga küll, sest leping sinuga kehtib ca 15 aastat. Seetõttu investeerivad rendifirmad tavaliselt kõige uuemasse tehnoloogiasse, et tagada seadmete maksimaalne tootlus. Nii saad kasutada kõige tõhusamaid päikesepaneele, mis võimaldavad maksimaalset võimalikku elektritootmist, mis omakorda kajastub elektrikulude suuremas kokkuhoius.  

3. Rentimisel puuduvad paigaldus-, hooldus- ja remondikulud

Päikesepaneelide ostmine tähendab, et pead ise tegelema nende paigaldamise ja hooldamisega. See võib osutuda keeruliseks ja aeganõudvaks, eriti kui sa pole varem sellega tegelenud. Rentimisel saad kõik need ülesanded jätta professionaalsetele paigaldajatele ja hooldustöötajatele ning sul jääb rohkem aega tegeleda teiste asjadega. 

4. Rentimine on paindlikum

Päikesepaneelide ostmine on püsiv otsus, mis võib piirata sinu võimalusi tulevikus. Kui ostad päikesepaneelid laenuga, võib sellest saada takistus uute finantskohustuste võtmisel. Rentimine aga võimaldab sul muuta oma elektritootmise strateegiat kiiresti ja paindlikult, vastavalt sinu vajadustele ja soovidele. See on eriti oluline, kui sinu elektri tarbimine muutub aja jooksul, näiteks kui ehitad maja suuremaks, soetad uusi elektriseadmeid või lisandub uus pereliige.  

5. Rentimine on kiire

Kallid elektrihinnad on peamine motivatsioon, miks inimesed soovivad ise oma energia toota. Päikesepaneelide rentimine on parim viis alustada kiiresti elektritootmist ja säästa raha juba esimesest kuust.  

Kuidas alustada? Kõige lihtsam on minna ja klikkida endale paneelid katusele Sunly City kodulehel, kus on võimalik kalkulaatoriga välja arvutada just sulle sobiva päikesejaama suurus ja võimsus: www.sunlycity.ee