Heliprobleeme saab kontorites leevendada mürasummutavate ja heli reguleerivate akustiliste toodetega. Aastate jooksul väga paljusid kontoreid sisustanud ELKE Mööbel pakub rohkelt ruumi akustikaga seotud tooteid (näiteks lauale kinnituvaid akustilisi paneele, ripp-paneele, akustilisi kabiine), aga ka akustiliste omadustega nii-öelda igapäevaseid kontoritooteid – alustades valgustitest, diivanitest ja esitlustahvlitest, lõpetades akustilise vildiga kaetud kunstiteostega.

Millest alustada?

Kõige sobivama akustikatoote valimisel peab lähtuma ruumist ja sellest, milleks ruumi kasutatakse. Kui ruumis esineb palju otsest heli, peab akustiline lahendus olema kõrgema helineelavusega. Selline olukord võib olla näiteks kõnekeskuses või rohkete telefonikõnedega avatud kontoris, kus paljud inimesed räägivad piiratud ruumis samal ajal tavalise hääletugevusega ja teevad seda terve tööpäeva jooksul.

Akustiliste toodete paigutamisel tuleb lähtuda sellest, kuhu helid liiguvad ja kus on neid tarvis summutada. Kõige parema tulemuse saab siis, kui kombineerida erinevaid lahendusi ja paigaldada akustikatooteid teineteise suhtes mitte vastastikku, vaid 90-kraadise nurga alla.

Mida valida?

Akustiliste toodete valik on väga lai. Kõige kiirem lahendus on kasutada heli reguleerimiseks laua-, seina- ja ripp-paneele.

Kõrge müratasemega avatud kontoris on heaks lahenduseks kasutada akustilisi paneele ka töökohtade eraldajatena, mis võimaldab luua avatud kontorites vaiksemaid ja privaatsemaid alasid ilma füüsiliste vaheseinte ehitamiseta. Suurim pluss on nende paindlikkus – vajadusel saab paneelide asukohta kerge vaevaga muuta ja luua „uue ruumi“, millest tulev jutt ei sega paneelide taha jäävat töökeskkonda.

Sõltuvalt tootest saab akustilisi paneele integreerida ka laudade ja istemööbliga, mistõttu on võimalik ruumisäästlikult luua vaiksemaid eraldatud töökohti, puhkenurki ning nõupidamisruume.

Kuna paneelide valik on suur, saab valida, kas vahesein peab olema füüsiliselt täiesti eraldav või on valguse ja avaruse mõttes vajalik luua väiksem eraldatus. Sellisel juhul on abiks akustilised helisummutavad ripp-paneelid.

Akustiliste toodete üheks suureks liigiks on vaiksed toad ehk ruum ruumis. Need on spetsiaalsed kas ühe, kahe või enama inimese mahutamiseks mõeldud akustilised kabiinid, kuhu saab mürarohkes keskkonnas vaikusesse eralduda. See võimaldab kontoriruumi kokku hoides luua kiirelt võimaluse keskendumiseks, töötegemiseks, telefonikõneks või koosolekuks, ilma et peaks selleks eraldi ruumi ehitama. Samuti saab kabiini paigutada ruumi paremaks ärakasutamises koridori, mis jääks muidu kasutamata ruumiks.

Kabiinide ja paneelide vahepeale jääb akustilise kihiga täiendatud istemööbel, mis on heaks lahenduseks juhul, kui päris eraldi ruumi tarvis ei ole, aga paneelist jääb heli summutamiseks väheks.

Nutikaks valikuks on integreerida akustilisi paneele kontorisse niigi vajalike mööbliesemetega. Näiteks saab mürataset reguleerida akustilise omadustega valgustitega, esitlustahvlitega, riiulitega, tumbadega ja paljude teiste toodetega.

Tasub kindlasti silmas pidada, et toote vildiga katmine ei pruugi sellest kohe akustiliste omadustega toodet teha. Kindlasti aitab selline toode kaasa müra teatud reguleerimisele, kuid akustiliseks loetakse toodet, mida on testitud ja mille kohta on võimalik välja tuua numbrilisi helineelavust kirjeldavaid väärtuseid. Tuntumatel tootjatel on aastatepikkune kogemus ja iga toode on ka põhjalikult testitud. Parima lahenduse leidmiseks tasub kindlasti nõu küsida spetsialistilt.

Jaga
Kommentaarid