Aktsiaturgude põhjajõudmise võime sõltub eelkõige inflatsiooniteguritest, ülemaailmsest keskpangapoliiitikast üldiselt ning hirmust globaalse majanduslanguse ees.

Üldiselt oleme nn bear marketi lõpusirgel, kuid olukord võib veel mõneks ajaks keeruliseks jääda. Sellegipoolest on peamised turukorrektsiooni lõppjärgule viitavad suundumused juba kujunema hakanud.

Aktsiaturgude põhja saavutamiseks loovad sobilikud tingimused: ülikõrge inflatsioon, USA Föderaalreservi karmistamine, S&P 500 märkimisväärne hinna ja kasumi suhte korrigeerimine ning võlakirjade tootluse langus. Peamine oht on jätkuvalt majanduse aeglustumise ulatus ja EPS-i hoog, kuid turg on leebema majanduslangusega juba arvestanud ning Föderaalreservi poliitika viib reeglina hinna ja kasumi suhte paranemiseni.

Kokkuvõttes võivad järgmise aasta esimesed kvartalid olla hetk, mil Föderaalreservi karmistamine on lõppenud, inflatsiooni aeglustumise trend konsolideerub ning aktsiaturg jõuab „põhja“.

Samas saavutab üleilmne inflatsioon haripunkti tõenäoliselt 2022. aasta IV kvartalis. Inflatsiooni aitavad muu hulgas ohjeldada nõudluse aeglustumine ja laovarude kasvust ning eluaseme- ja toormehindade langusest tingitud hinnaalandused. See peaks ajendama suuremaid keskpanku vähemalt oma hiljutist intressitõusude trendi hetkeks peatama ja (ümber) hindama.

Indeksite taastumise põhiparameeter on Föderaalreservi retoorika ja vihjed nende poliitika karmistamise tempo aeglustumisele. Hetkel (detsember 2022) tipnevad futuurid Föderaalreservi intressimääraga 2023. aasta maikuus 5% juures. See tähendab veel vähemalt kahte tõusu – detsembris 0,5% ja veebruaris 0,25% võrra. Siiski on oluline mõista, et Föderaalreservi tegevused sõltuvad saabuvast inflatsioonist ning tööturu ja majanduskasvu andmetest.

Sellest hoolimata sunnib aeglustuva kasvu ja aeglustuva inflatsiooni koosmõju Föderaalreservi 2023. aastal intressimäärade tõstmist tõenäoliselt tagasi hoidma ning arvatavasti langeb intressimäär 2024. aastal. See tooks kaasa dollari nõrgema väärtuse ja 10-aastaste võlakirjade madalama tootluse, mis toetaks veelgi enam turge ja kasvuaktsiaid. Sellises olukorras peaks USA majandus kogema üsna pehmet maandumist ja mõõdukat taastumist. Indeksitele võib täiendav toetus tuleneda QT aeglustumisest ja üleminekust vastupidisele QE poliitika väljavaatele 2024. aastaks.

Mis puutub tööturgu, siis hoolimata sellest, et ettevõtted on värbamist vähendanud, on massilised koondamised 2023. aastal ebatõenäolised, sest kvalifitseeritud ametikohtade täitmisega on ettevõtetel raskusi.

Töökohtade netokasv on aasta jooksul märkimisväärselt aeglustunud. Tõenäoliselt tõuseb töötusmäär 2023. aasta lõpus seetõttu veidi kõrgemale (kuid suhteliselt tervislikult) – veidi üle 4% – mis võib samuti olla lisaargument rahapoliitika kui terviku leevendamisel.

Soodsa stsenaariumi korral peaks USA majandus teisel poolaastal kogema pehmet maandumist ja mõõdukat taastumist. LS-ide ja riskifondide seas taktikaline väga madal positsioneerimine ning rekordiline negatiivne meeleolu peegeldavad võimaliku negatiivse reaktsiooni „põhja“. Lisaks, kui inflatsioon ei hakka 2023. aasta varases järgus järsult taanduma ning Föderaalreserv selle tõusutrajektoori pehmendab ja võib-olla selle varem pausile paneb, suureneb ka catch-up ostmise ja FOMO (fear of missing out ehk hirm välja jääda) tõenäosus.

Hiina majanduse avanemine võib toetada USA majanduse inflatsiooni madaldavat hoogu ja kõrvaldada tarneprobleemid.

2023. aasta esimeses pooles kardavad investorid põhiliselt majanduslangust ning sellele vastavat survet ettevõtete kasumitele ja S&P 500 prognoositud EPS-ile. Sellegipoolest, kui majanduse aeglustumine (-langus) osutub leebemaks ega pikene, on üsna mainimisväärne tõenäosus, et turg on selle aasta oktoobri languse haripunkti ajaks EPSi juba palju mõjutanud. 2021. aasta detsembri 27-kordne hinna ja kasumi suhe on langenud hetkesele 17-kordsele. Võibolla on EPS-i konsensus hetkel liialt konservatiivne.

Pikaajaliste võlakirjade kasvu algus annab märku liikumisest turutsükli viimasesse faasi. Võlakirjad on reaalmajanduse trendidest tootlikumad, järelikult on aktsiad lähedal 2022. aasta korrektsiooni põhja moodustamisele. S&P 500 25% allahindlus sel aastal on mugav olukorras, kus sügavat majanduslangust ei toimu.

Kokkuvõttes võivad järgmise aasta esimesed kvartalid olla hetk, mil Föderaalreservi karmistamine on lõppenud, inflatsiooni aeglustumise trend konsolideerub ning aktsiaturg jõuab „põhja“.

Freedom24 on investeerimisplatvorm väärtpaberite, aktsiate, fondide ja muuga kauplemiseks, mis sobib iOS ja Android operatsioonisüsteemidega nutitelefonidele ja tahvelarvutitele. Selle loojaks on Euroopa maakler Freedom Finance Europe Ltd, mis kuulub valdusfirmasse, mille aktsiad on noteeritud Nasdaqi börsil. Ettevõttel on esindused USA-s, Saksamaal, Poolas, Hispaanias, Kreekas, Prantsusmaal, Küprosel, Kasahstanis, Ukrainas, Aserbaidžaanis ja Armeenias. Ettevõte plaanib peagi avada oma esinduse Tallinnas.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist soovitame tutvuda finantsteenuse tingimustega või konsulteerida spetsialistiga.

Jaga
Kommentaarid