Ellex Raidla partneri Risto Vahimetsa sõnul algas aasta fenomenaalselt hästi, jätkates 2021. aasta meeleolu. „Siis toimus Venemaa sissetung Ukrainasse ja paljud tehingud jäid pausile, oli ohtlik aeg. Seejärel hakkas olukord Ukrainas liikuma lootustandvamas suunas ja juuni algusest peale on kindlustunne majanduses paranenud. Üldistatult öeldes ei olnud 2022. aasta üldse kehv aasta.“

Risto Vahimetsa sõnul on investorite mured peamiselt makromajanduslikud, seotud inflatsiooni ja majanduslangusega, samamoodi nagu ülejäänud Euroopas. „Kõik on aeglasem, kui 2021. rekordaastal ning investorid prognoosivad eelseisvaks perioodiks väiksemaid väärtuseid.“

2022. aastal raporteeritud tehingute koguväärtust kasvatasid kaks Balti riikide suurimat tehingut: sõidujagamise platvormi arendaja Bolt Technology rahastamisvoor ning osaluse müük Leedu pangas Nord/LB Lietuva, mis moodustasid enam kui kolmandiku tehingute koguväärtusest (kokku 957 miljonit eurot).

117 tehingust 59% tehti 2022. aasta esimesel poolaastal, mis näitab nii 2021. aasta buumi ajal ettevalmistatud tehingute lõpuleviimist kui ka suurenenud makromajanduslikku survet aasta teises pooles.

Risto Vahimets

Samamoodi nagu 2021. aastal, moodustasid ka 2022. aastal Balti riikides suurema osa ehk 78% koondväärtusest sissetulevad tehingud, mis on veidi vähem kui aastal 2021 (85%). Perioodil 2021-2022 moodustasid sissetulevad tehingud keskmiselt 63% kogu raporteeritud väärtusest, ainult perioodil 2012-2014 oli kohalike tehingute koondväärtus suurem sissetulevate tehingute väärtusest.

Kuigi välisinvesteeringud on Balti riikides aktiivsed, ei maga ka kohalik kapital. 2022. aastal olid kõigist Balti riikides teatatud tehingute arvust 53% kohalikud, mis on üks protsendipunkt rohkem võrreldes eelnenud aastaga.

Sektorite lõikes domineerisid Balti riikide turul jätkuvalt tehingud tehnoloogiasektoris ja tehingu tegijatest ülemaailmsed erakapitali ettevõtted. Tehnoloogia, meedia ja telekommunikatsiooni valdkonna tehingud moodustasid vaatlusalusel perioodil 33% kõigist piirkonna tehingutest, mis on 14 protsendipunkti enam kui perioodil 2019-2020. Valdkonna osakaal väärtuses oli veelgi märkimisväärsem, moodustades 51% kogu Balti riikide tehingute väärtusest perioodil 2021-2022, mis on 19 protsendipunkti rohkem kui 2019-2020. Seda suuresti tänu eelnevalt mainitud Bolt Technology 628 miljoni euro suurusele tehingule, millele lisandusid veel viis tehnoloogia, meedia ja telekommunikatsiooni tehingut Balti riikide 2022. aasta tehingute esikümnes.

Mõeldes tulevikule usub Ellex Raidla partner Sven Papp, et 2023. aasta saab olema Balti riikide jaoks täis väljakutseid aga ka võimalusi. „Jätkuvalt kõrged energiahinnad ja suurenev kapitalikulu toovad kaasa tootmiskulude jätkuva kasvu, mida on võimatu kanda täies mahus tarbijatele, kes juba niigi kannatavad kõrge inflatsiooni all ja mis vähendab tarbijausaldust ja mis omakorda avaldab mõju ettevõtete tootmismahtudele.

Väljakutsed loovad aga ka uusi võimalusi ning võib-olla oleme tunnistajaks suuremale tehinguaktiivsusele ka „traditsioonilistes sektorites“, võimalik, et näeme ka surve alla sattunud varade müüke,“ sõnas ta.