Tallinna börsiindeks kerkis teisipäeval 0,14%, Vilniuse indeks 0,13%, teisalt Riia langes -0,31%.

Tallinna börsil kujunes kauplemiskäibeks 1,37 miljonit eurot. Sellest suurema osa andsid täna värske finantsprognoosi avaldanud LHV Groupi aktsiad (674 000 eurot), Enefit Green (299 000) ning Coop Pank 104 000 euroga.

Värske prognoosi kohaselt suureneb LHV Groupi tänavune puhaskasum 76% 108 miljoni euroni ning viie aastaga on oodata laenumahtude kahekordistumist, hoiuste 2,4 kordset kasvu ning fondide 1,8 kordset kasvu. Aastal 2027 teenitakse prognoosi järgi puhaskasumit 186,6 miljonit eurot. Loe pikemalt siit.

Tallinna börsil oli teisipäeval tõusjaid 15, langejaid 13 ning eilsele sulgemistasemele jäid 5 aktsiat.

Mis veel toimus?

  • Alternatiivbörsil noteeritud TextMagic teatas, et eelmisel aastal teenitud müügitulu kerkis 30% 13,8 miljoni euroni ning kasum oli plaanitust pea kaks korda suurem ehk kokku 4,6 miljonit eurot. Tänavu prognoosib ettevõte käibe pea 18% kasvu ning puhaskasumi 7% kasvu. Loe pikemalt siit.

  • Kohalikud mikromobiilsuse ettevõtted teatasid täna, et panevad leivad ühte kappi. Nimelt teeb Tuule elektritõukeratastega tuntud Kõu Mobility 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu Eesti suurimasse elektrirataste tootjasse Ampler Bikesi ning annab lisaks laenu, et ettevõte tagasi jätkusuutliku kasvu peale suunata. Sellega omab Kõu Ampleris 51% enamusosalust. Ampler Bikesi juhiks jääb jätkuvalt Ardo Kaurit, kes liitub ka Kõu Mobility juhtkonnaga. Ampler Bikesi jaoks läks tehing lukku varasemast oluliselt madalama väärtuse pealt. Loe pikemalt siit.

  • Digitaalne valuutabörs Coinmetro ostis kogukondliku rahakaasamisettevõtte Ignium.io. Tehingu maksumus on 4 miljonit eurot. Igniumi omandamine kasvatab Coinmetro tooteportfelli, kuhu lisanduvad nüüd ka digitaalsete varadega seotud teenused. Krüptoettevõte arendab Igniumi toodet edasi, et luua oma enam kui 150 aktsionärile ja teistele ettevõtetele aktiivne aktsiatega kauplemise turg. Loe pikemalt siit.

USA inflatsioon langetas börse

Euroopa peamised börsid on liikunud päeva jooksul plusspoolel, kuid peale USA värske jaanuarikuise inflatsiooninumbri avalikust saamist liikusid börsid järsemalt madalamale.

Vahepeal 0,71% kõrgemal olnud laiapõhjaline Euro Stoxx 600 indeks kukkus nullpiiri lähedale. Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on langenud 0,17%.

Mis siis juhtus? Kuigi USA jaanuarikuine inflatsioon näitas langust, oli langus väiksem kui prognoositi. Jaanuaris langes inflatsioon 6,4% juurde, kuid Wall Street Journali poolt küsitletud analüütikud olid oodanud 6,2% inflatsiooni. Nö baasinflatsioon, kust on eemaldatud volatiilsemad toidu- ja energiahinnad, oli jaanuaris aastavõrdluses 5,6%. Mõlemad näitajad olid oodatust kõrgemad ning näitasid inflatsiooni aeglustumise vähenemist.

Inflatsiooninäitajad hoiavad Wall Street Journali sõnul USA keskpanga märtsikuisel kohtumisel jätkuvalt intressitõstete teel ning viitavad ka edasistele tõstetele.

Inflatsiooniandmed tirisid madalamale ka USA peamisi indekseid. Dow Jones langes 0,6%, S&P 500 0,7% ning Nasdaqi koondindeks 1%, kuid indeksid liiguvad kõrgemale. Langes ka kulla ning nafta hind.