Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul näitab pankade ja fondidega sõlmitud laenuleping, et energiakriisist hoolimata toetavad finantsasutused Eesti Energia süsinikneutraalsuse plaani.

Laenuga refinantseeritakse 2023. aasta septembris aeguv 500 miljoni euro suurune Londoni börsil noteeritud võlakiri. Laenuleping sõlmiti viieks aastaks osalise tagasimaksega graafiku alusel. Sündikaadis osales kümme finantsinstitutsiooni ja selle juhtiv finantseerija oli Deutsche Bank.

Sõlmitud laenuleping on seotud jätkusuutlikkuse kriteeriumitega. „Refinantseerimise kõrval investeerib Eesti Energia laenuraha lahendustesse, mille abil saavad kliendid oma energiakasutust targemalt juhtida ja enda keskkonnajälge vähendada,“ ütles Sutter. Samuti kasvatab kontsern investeeringuid elektrivõrku, et võimaldada rohkematel taastuvelektri mikro- ja väiketootjatel liituda elektrivõrguga.

Investeeringuid suunatakse ettevõtte teatel ka süsinikuvabasse keemiatööstusesse. Enefit-tehnoloogia võimaldab põlevkiviga koospürolüüsida jäätmeid – vanu rehve ja seni taaskasutamatuna käsitletud segaplasti prügi. Pärast järeltöötlust on neist võimalik uuesti igapäevaeluks vajalikke materjale ja esemeid valmistada. „Põlevkivi väärtuslikumal kasutusel puudub seejärel seos energeetikaga, samas kui Ida-Virumaal säilivad Eestile kõrget lisandväärtust loovad töökohad,“ rõhutas Sutter.

Eesti Energia strateegia järgi on kontserni elektritootmine aastaks 2035 süsinikuvaba ja aastast 2040 töötaks Ida-Virumaal jätkusuutlik ringmajandusel põhinev süsinikuneutraalne keemiatööstus. Kogu Eesti Energia tootmine on süsinikuvaba 2045. aastal.

Taastuvenergia tootmisvõimsuse kasvatamise osas on Eesti Energia grupi taastuvenergia ettevõte Enefit Green võtnud sihiks kasvatada 2026. aastaks taastuvelektri toodangut neli korda 4,5 teravatt-tunnini. Selleks kaasab börsil noteeritud ettevõte raha eraldiseisvalt.