Pika investeerimishorisondi vastand on spekulatsioon ning väljaande Marketwatch sõnul tasub teada, milliseid aktsiaid kõige enam just spekuleerimiseks kasutatakse. Nö lotoaktsiate identifitseerimiseks on olemas lihtne moodus, märgivad Miami ülikooli uurimistöö autorid.

Selleks võrdlesid nad aktsiate kauplemismahtusid ettevõtte turuväärtusega. Kui kõik investorid oleksid passiivsed investorid, siis oleks kõigi aktsiate kauplemismahu ja turuväärtuse suhe võrdne. Kõige spekulatiivsemad aktsiad leiab uurimistöö sõnul aga siis, kui otsida turuväärtuse suhtes kõige suurema kauplemismahuga aktsiad.

Selleks otsis Marketwatch USA New Yorki ja Nasdaqi börsil ettevõtteid, mille turuväärtus on vähemalt 500 miljonit dollarit.

Nimekirja tippu tuli Californias elektriautosid tootev Mullen Automotive. Viimase ühe aastaga on aktsia langenud üle 60% ning neljapäeval tabas aktsiat üle 15% langus. Lisaks leiab nimekirjast bitcoini kaevandaja Marathon Digitali, kaks tehisintellektiga tegelevat ettevõtet ning ka Silvergate Capital, mis on laenanud agressiivselt krüptoklientidele.

Teistpidi, kui otsida aktsiaid, millega spekuleeritakse kõige vähem, leiab nimekirjas ettevõtted nagu Coca Cola, Chipotle Mexican Grill, Morningstar, Blackrock ning ka Warren Buffetti Berkshire Hathaway.