Startup Estonia juht Eve Peeterson märkis, et kuigi mujal maailmas pöördusid iduettevõtete käibenumbrid ja kaasatud investeeringute mahud alanud sõja ja majandusliku ebakindluse mõjul langusesse, näitasid Eesti iduettevõtted mullu rekordilist kasvu. „Möödunud aastal jätkas Eesti idusektor kasvu, kuid kolmandas kvartalis oli näha, et käibenumbritest muutub olulisemaks hoopis efektiivsus ja äri jätkusuutlikkus. See näitab meie asutajate küpsust ja kogemust ettevõtete juhtimisel ning soovi valmistuda võimalikeks tagasilöökideks ette,“ ütles Peeterson.

Startup Estonia poolt hallatava iduettevõtete andmebaasi andmetel tegutseb Eestis täna 1444 iduettevõtet. Möödunud aasta lõpus avaldatud Euroopa infotehnoloogiasektori ülevaate State of European Tech 2022 andmetel on Eestis kõige rohkem iduettevõtteid elaniku kohta ehk 1090 idufirmat miljoni elaniku kohta. Eestile järgnevad Island ja Iirimaa.

Eesti iduettevõtete käive oli möödunud aastal 2,1 miljardit eurot, mis on 49% võrra enam, kui aasta varem. Suurima käibega iduettevõtted olid Bolt (1,1 miljardit eurot), Veriff (71 miljonit eurot), Swappie (58,4 miljonit eurot), Comodule (36,7 miljonit eurot), Starship Technologies (31 miljonit eurot) ja Viseven (30,5 miljonit eurot). Ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.

Eesti iduettevõtted tasusid riigile mullu kokku 185 miljonit eurot tööjõumakse ehk 47% enam võrreldes aasta varasemaga. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Bolt (30,7 miljonit eurot), Wise (25,2 miljonit eurot), Veriff (8,5 miljonit eurot), Starship Technologies (4,9 miljonit eurot) ja Monese (4,2 miljonit eurot).

Mullu ületas iduettevõtte kümneaastase vanuse piiri 20 iduettevõtet ning lisaks on toimunud viis idufirma müüki. Seetõttu ei kajastu mulluses idusektori statistikas 30,5 miljonit eurot käivet ja 4,4 miljonit eurot riigile tasutud tööjõumakse.

Kaasatud investeeringute maht ületas 2022. aastal Eesti idusektori ajaloos esimest korda miljardi euro piiri. Eesti iduettevõtted kaasasid 1,3 miljardit eurot investeeringuid, mis on 40% enam võrreldes mullusega, kui iduettevõtted kaasasid 928 miljonit eurot. Võrreldes aasta varasemaga on kasvanud ka kaasatud investeeringu keskmine suurus. See oli möödunud aastal 17 miljonit eurot ning aasta varem oli sama näitaja 10,3 miljonit eurot. Samas investeeringuid kaasanud iduettevõtete arv on langenud - 2022. aastal toimus 77 tehingut, kuid aasta varem kaasas vähemalt ühe investeeringu 90 iduettevõtet.

„Tehingute arvu langemine näitab, et investorid võtavad täna rohkem aega investeeringute planeerimiseks, raha liigub senisest targemalt. See on ootuspärane, kuna ajad on heitlikud ja me ei tea muutuste ulatust ega kestvust ning on igati loomulik, et iduettevõtjad keskenduvad tegevuskulude optimeerimisele, kuna see võimaldab keerulised ajad üle elada juhul, kui uusi investeeringuid ei ole võimalik piisavas mahus või piisava kiirusega kaasata,“ tõi Peeterson välja ning kinnitas, et efektiivsuse tõusu ootavad iduettevõtjatelt hetkel ka nende investorid.

Ühest miljonist eurost suuremaid investeeringuid kaasas 2022. aastal 54 iduettevõtet, mis on seitsme võrra enam, kui aasta varem. Sektorite lõikes panustasid investorid enam transpordi ja logistika valdkonna idufirmadesse, samuti ka finantstehnoloogia, kübertehnoloogia ja äritarkvara iduettevõtetesse.

Suurima investeeringu on kaasanud taas Bolt (628 miljonit eurot), millele järgnevad Veriff 89 miljonit eurot), Starship Technologies (kaks investeeringut kokku 87,4 miljonit eurot), Ready Player Me (55,1 miljonit eurot), Glia (40,9 miljonit eurot), Eurora (37,7 miljonit eurot), 3Commas (37 miljonit eurot), Katana (36 miljonit eurot), Monese (35 miljonit eurot) ja Lightyear (25 miljonit eurot).

Mullu sai Eesti ka kaks uut ükssarvikut ehk tehnoloogiaettevõtet, mille väärtus ületab kokkuleppelise miljardi dollari piiri. Jaanuaris sai ükssarvikuks Veriff ja märtsis Glia. Eestis on täna kümme ükssarvikut: Skype, Playtech, Wise, Bolt, Pipedrive, Zego, ID.me, Gelato, Veriff ja Glia.

Eesti iduettevõtete suurimaks tegevusvaldkonnaks on äritarkvara ja -teenused, kus tegutseb 251 Startup Estonia andmebaasis olevatest ettevõtetest. Teisel kohal on finantstehnoloogia valdkond, kus tegutseb 196 iduettevõtet ning sellele järgneb lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste tegevusvaldkond 155 idufirmaga. Suurima käibega tegevusvaldkonnad on transport ja logistika (1,2 miljardit eurot), finantstehnoloogia (196 miljonit eurot) ning äritarkvara ja -teenused (162 miljonit eurot).