Eesti Pagulasabi kommunikatsioonijuht Madle Timm ütleb, et eestlased on neile aastaga annetanud ligi kuus miljonit eurot (ettevõtted ja eraisikud kokku). „Rohkem on annetatud raha, esemelisi asju kogusime vaid eelmisel kevadel evakuatsioonibusside varustamiseks ja Tartus Ekraani keskusesse. Annetusi on tehtud nii üldiselt Ukraina heaks kui ka sihtotstarbeliselt, näiteks koolitoetusteks, lastelaagriteks, generaatorite ostuks jms,“ räägib ta.

Pagulasabi eelistab rahalisi annetusi. „Need lubavad meil sekkuda operatiivselt ja vajaduspõhiselt, lisaks on see kuluefektiivne (jäävad ära ladustamine ja transport näiteks) ning Ukrainas sees kasutades aitab toetada kohalikku majandust,“ tõi Timm välja.

MTÜ Mondo kommunikatsioonijuhi Kelli Eeki sõnul annetasid nii eraisikud kui ettevõtjad 2022. aasta veebruarist tänaseni neile Ukraina aitamiseks 2,3 miljonit eurot. Mondo kogub seejuures vaid rahalisi annetusi. „Eestimaalaste toetus Ukrainale on olnud võimas, kahjuks sõda jätkub ja seda tuge on vaja veel,“ sõnab Eek.

Mondo Ukraina humanitaarabi tegevuste juht Erika Tšerkašina lisab, et Ukraina abistamise vajadused on väga mitmekülgsed. „Ühest küljest jätkame humanitaarabi andmist ning inimestel, eriti hiljuti vabastatud Ida-Ukrainas, on vaja esmavajalikke tarbeid, nagu toiduained, hügieenitarbed ja soojad riided,“ räägib ta, lisades, et Venemaa rünnakute üks eesmärke on olnud tabada Ukraina kriitilist taristut ning jätta suurem osa ukrainlastest elektri, kütte ja veeta. „Seega on täna eriti oluline toetada ka Ukrainat erinevate energiaallikatega, nagu generaatorid, päikesepaneelid, tahkekütte ahjud, akupangad jms,“ kinnitab ta.

Samal ajal tuleb arvestada aga ka sellega, et sõda on kestnud juba aasta ning miljonid ukrainlased on traumeeritud. Mondo alustas eile annetuskampaaniat, millega saab aidata Ukraina laste vaimset tervist. Annetuste eest luuakse Ukraina lastele turvalised kohtumispaigad, kus on olemas psühholoog ja võimalus sõja eest varjuda.

14 täislastis veoautot

Eesti Punase Risti kommunikatsiooni- ja turundusjuht Liis Ehrminger sõnab, et nende kaudu annetati möödunud aastal Ukraina elanike heaks 5,17 miljonit eurot. „Rahakandeid Ukraina Punasele Ristile teeme nende suuniste järgi – oleme toetanud nii rahakupongide jagamist riigisisestele ümberasujatele kui ka kahe purustatud haigla taassisustamist,“ räägib ta. Peagi on Ukrainast tulemas järgmine abipalve ning Ehrminger loodab, et annetamine niipea ei rauge.

Eesti Punane Rist võtab vastu ka mitterahalisi annetusi. „Märtsis läks teele Eesti ajaloo suurim annetustena kogutud humanitaarabisaadetis. 14 täislastis veoautot viisid Ukrainasse kõikvõimalikke esmaseid hügieenitarbeid ning magamiskotte, tekke, patju, linu,“ kirjeldab Ehrminger, sõnades, et see, kuidas üleskutse esemeid annetada hakkas Eestis levima, oli lausa müstiline. „Kõikjal moodustati kogumispunkte ning korraldati ka kogutu jõudmine Tallinnasse, kus Punase Risti vabatahtlikud mitmel laopinnal annetusi sorteerisid ja pakkisid. Selle saadetise üle, mis 9. märtsil teele läks, saame küll olla väga uhked,“ ütleb ta.

Maikuus saatis Eesti Punane Rist Ukrainasse veel neli veoautot, sel korral oli lastiks kauasäiliv toit. „Ka sellest osa olid annetused e-poodide kaudu, osa ostsime juurde annetatud raha eest. Näiteks pähkleid oli terve veoautotäis,“ räägib Ehrminger.

Rohkem esemelisi annetusi pole Eesti Punane Rist Ukrainasse saatnud, kuid see-eest on kohalikud seltsid kogunud asju siia saabunud põgenikele, alustades riietest ja lõpetades kahvlite-nugadega.

Kuigi ka asjade annetamine on oodatud, on selle haldamine siiski veidi keeruline. „Määratlus „uueväärne“ on inimeste jaoks erineva tähendusega, kuidagi ei taha Ukrainasse saata plekilisi ja katkiseid patju ja voodilinu. Samuti on esemeabi jaotamine kriisipiirkonnas omajagu keeruline, eriti mis puudutab riideid ja jalatseid,“ toob ta välja.

Selle kohta, kuidas Ukrainat aidata saab, loe pikemalt lugeda SIIT.