Reuters teatas, et Moskva kavatseb märtsis vähendada naftaeksporti oma läänesadamatest kuni 25% võrra rohkem võrreldes eelmise kuuga, eesmärgiga tõsta maailmaturu hinda. Selle sammu tulemuseks on eeldatavasti suuremad tarnekärped kui selle kuu alguses väljakuulutatud 500 000 barrelit. Kärped on Venemaa vastuseks naftaekspordile kehtestatud lääne hinnapiirangutele, mille Moskva on hukka mõistnud.

Brenti naftafutuurid tõusid 0,5%, 80,89 dollarini barrelist, West Texas Intermediate'i toornafta futuurid tõusid 0,5%, 74,28 dollarini barrelist.

USA võib hinnatõusu aeglustada

Siiski toornafta hinnad langesid sel nädalal, kuna dollar tugevnes ja üha enam ennustatakse, et Ameerika Föderaalreserv jätkab järgmisel kuul intressimäärade tõstmist. Sellest tulenevalt kardavad turud, et intressimäärade tõus mõjutab majanduskasvu, mis omakorda vähendab nafta nõudlust.

Kolmapäeval avaldatud uuring näitas, et USA toornafta varud kasvasid 17. veebruariks 10 miljoni barreli võrra. USA Energiainformatsiooniameti andmetes, mis pole veel avalikud, usuvad analüütikud, et saab selgeks tõsiasi, et USA naftavarud kasvasid käesoleval aastal üheksandat nädalat järjest.

Ühendriikide kasvavad varud koos kavandatava 26 miljoni barreli müügiga USA strateegilisest naftareservist viitab ekspertide sõnul potentsiaalsele pakkumise üleküllusele, mis eeldatavasti piirab toornafta hinna tõusu.