Soome kliimakomisjon koostas juhised kliimameetmete tõhustamiseks. Need hõlmavad väga erinevaid tegevusi alates puidu energiakasutuse vähendamisest ja õliküttest loobumisest, lõpetades veiste kliimasööda ja taimse toiduga, aga ka kuumalaineid arvestava töötervishoiu ja tööohutusega.

Soomes toimunud kliimapaneeli esimehe Markku Ollikaineni sõnul näib tulevik fossiilsete heitmete vähendamise osas paljuluba, st heitkogused vähenevad saastekvootidega kauplemise, kivisöe keelustamise ja suurte rajatiste investeerimisplaanide tõttu oodatust veelgi kiiremini. Samas süsinikuneutraalse eesmärgini jõuda soovivale Soomele nende sõnul tänastest otsustest ei piisa.

Lisaks mitmetele väljapakutavatele ideele teeb kliimapaneel Soomes ka ettepaneku kehtestada puidu põletamisel erimaks. See oleks seatud puidupõhise biomassi esmapõletamisel eralduvale süsinikdioksiidile suurte põletusseadmete jaoks, mille võimsus on 20 megavatti või rohkem.

Maksu abil suunataks puit praegusest täpsemalt metsatööstuse kasutusse ja väikestesse põletusseadmetesse, kirjutab Helsingin Sanomat.