EFSA uuris kanade heaolu Euroopa Komisjoni soovil. Nimelt on plaanis liidus uuendada loomade heaolu seadusandlust. Toiduohutusameti sõnum on selge: „Kanu tuleks kasvatada vabapidamisel.“

Toiduohutusamet tuvastas puurikanade kasvatamisel mitmeid ohutegureid, näiteks liiga palju kanu ühes puuris, kõrge temperatuur ja vähe valgust. Amet tegi mitu ettepanekut, näiteks soovitati kanu mitte sandistada. Sageli kärbitakse nende nokki, et linnud üksteist nokkida ei saaks. „Õigete meetmete rakendamisel ei tohiks noka kärpimine olla vajalik,“ seisab EFSA ülevaates.

Linnud vajavad paremaid tingimusi

Euroopa Liit on üks maailma suuremaid linnulihatootjaid. Igal aastal kasvatatakse liha saamiseks umbes kuus miljardit broilerit, kellelt saadakse 13,3 miljonit tonni liha. 2022. aastal hindas liit, et senised loomade heaolu õigusaktid vajavad läbivaatamist. Üks põhjuseid selle taga oli „End the Cage Age“ rahvaalgatus, mis kogus 1,4 miljonit allkirja.

Kuigi loomakaitsjad tervitavad uuringu tulemusi, pole nad siiski üllatunud. „Kanadel on kindlad vajadused, mida nad ei saa traatpuuris rahuldada,“ sõnas Humane Society International/Europe avalike suhete vanemjuht dr Joanna Swabe. Linnud vajavad munemiseks ruumi, mugavamaks äraolemiseks paksemat allapanu, rohkem liikumisvabadust ja valgust ning palju muud.

Linnukasvatajad on uuringu tulemusi aga tauninud. Nende sõnul on ettepanekud jätkusuutmatud. Euroopa linnukasvatajate katusorganisatsioon ütles oma avalduses, et „[need] enneolematud soovitused viiksid põllumeeste pankrottideni ja Euroopa linnulihasektori kadumiseni“. Samuti tekitab küsimusi, kes kanade vabapidamist rahastaks ja kui palju antakse põllumeestele üleminekuks aega.