KIKi toetuste ja teenuste osakonna juhi Tanel Oppi sõnul aidatakse toetuse abil tuua Eesti teedele keskkonnasõbralikumaid sõidukeid: „Nullheitega sõidukite kasutamisega aitame vähendada õhusaasteainete heitkoguseid ja langetada Eesti transpordisektori CO2 taset. Nii anname panuse üldise keskkonnaseisundi paranemisele.“

„Lisaks elektri- ja vesinikuautodele saame sel korral toetada ka elektriliste kastirataste ostu, mis lühikeste vahemaade läbimisel on arvestatavaks alternatiiviks autoga sõitmisele,“ lisab Oppi.

KIKi projektikoordinaator Lauri-Indrek Tummeleht rõhutab, et sel korral nobedate näppude vooru ei tule: „Erinevalt eelmisest taotlusvoorust saab sõiduki ostuks toetust küsida pärast sõiduki soetamist. Toetust saab taotleda sõidukile, mis on ostetud ja registreeritud alates 6. veebruarist 2023.“

„Taotlema ootame eraisikuid ja ettevõtteid, kellel on igapäevaselt palju sõite ja kelle jaoks pakub elektrisõiduk soodsat ja mugavat sõidulahendust. Säästlikud vesinikuautod sobivad hästi roheinnovaatoritele ja kastirattad võimaldavad lisaks igapäevasele liikumisele sõidutada ka pereliikmeid või transportida näiteks toidupoe ostukotte või väiksemaid mööbliesemeid,“ lisab Tummeleht.

Peamised tingimused

• Toetame uute täiselektriliste M1 ja N1 kategooria autode (sõiduautod ja väikekaubikud) ja täiendava elektrilise jõuallikaga kastiga jalgrataste ostu. Sõidukid võivad olla ka vesiniku kütuseelemendiga. Autod võivad olla ostetud ka liisingut kasutades.

• Taotlejad võivad olla Eestis registreeritud juriidilised isikud ning Eesti isikukoodi omavad füüsilised isikud. Autodele ei saa toetust taotleda automüüjad ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused. Avalik-õiguslikud juriidilised isikud ja põhiseaduslikud institutsioonid ning valla või linna ametiasutuste hallatavad asutused saavad toetust taotleda ka autodele.

• Toetuse summa auto kohta on ettevõtjale 4000 eurot ja eraisikule 5000 eurot. Kastiga ratta toetus on 50% ostuhinnast, kuid mitte rohkem kui 1000 eurot juriidilisele isikule ja 1250 eurot eraisikule. Eraisikutele makstavast toetusest peab KIK kinni tulumaksu.

• Toetatava sõiduauto hind võib olla kuni 60 000 eurot ja kaubiku hind kuni 80 000 eurot käibemaksuta. Vesinikuautodele hinnapiiri pole.

• Toetust saab taotleda uuele sõidukile kahe kuu jooksul peale sõiduki ostmist ja auto registreerimist Transpordiameti registris. Ostmine ja registreerimine ei tohi olla toimunud enne meetme määruse jõustumist (6.02.2023).

• Elektrisõiduk peab olema kasutuses vähemalt neli aastat, liikuma peamiselt Eestis ja auto laadimiseks tuleb kasutada taastuvenergiat.

• Kastiga rattal peab olema jalgratta raami osana tootja poolt ehitatud kast või alus, mis on mõeldud vähemalt 40 kg asjade või inimeste veoks, kastiga ratas ei ole laiem kui 900 mm ja on varustatud läbisõidumõõdikuga.

• Maksimaalselt toetame 15 auto ja 15 kastiga ratta ostmist ühe ettevõtjast taotleja kohta (koos temaga seotud ettevõtjatega). Füüsiline isik võib taotleda toetust ühe auto ja ühe elektrilise kastiga jalgratta soetamiseks.

• Toetuse saamiseks tuleb auto soetada Transpordiameti või Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) tunnustatud automüüjalt või soetatud Euroopa majanduspiirkonna riigist või Šveitsist sõidukite valmistajalt, selle ametlikult esindajalt või valmistaja või ametliku esindaja poolt tunnustatud edasimüüjalt. Kastiga ratas tuleb osta rataste müügiga tegelevalt ettevõtjalt.

• Enam kui kolme auto ostmisel peavad ettevõtjad tõendama oma majanduslikku suutlikkust.

• Taotluse juurde tuleb esitada sõiduki ostudokumendid.

Kogu meetme maht on 8,5 miljonit eurot ja see jaguneb era- ja juriidiliste isikute ning autode ja kastiga rataste vahel järgmiselt:

  • füüsiliste isikute M1 ja N1 kategooria sõidukite ostutoetuseks 3 875 000 eurot

  • juriidiliste isikute M1 ja N1 kategooria sõidukite ostutoetuseks 3 875 000 eurot

  • füüsiliste isikute kastiga ratta ostutoetuseks 375 000 eurot

  • juriidiliste isikute kastiga ratta ostutoetuseks 375 000 eurot

Taotlusi saab E-toetuse keskkonnas esitama hakata 27. veebruarist. KIK menetleb taotlusi maksimaalselt 70 päeva ja taotluseid menetletakse nende laekumise järjekorras. Täpsemat infot taotlusvooru tingimuste kohta leiab KIKi kodulehelt.

Toetust antakse Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemissüsteemi enampakkumistuludest ning toetusmeetme töötas välja Keskkonnaministeerium.