CLEVON 1 sõidab Viljandi haigla peahoone ning Jämejala pargis asuvate osakondade vahel neljal korral päevas graafiku alusel.

Tühjad anumad ning juba proovimaterjalidega täidetud mahutid paigutavad haigla töötajad robotkulleri ilmastikukindlasse ja PIN-kood lukuga kaitstud kaubaruumi kokkulepitud aegadel. Kui proovimaterjalid on kogutud, naaseb mehitamata kaugjuhitav robotkuller haigla peahoone juurde, kust labori töötaja võtab saadetised ning viib laborisse analüüsimiseks. Proovimaterjalide pakendamisel ja veol järgib haigla asjakohaseid hoolsusnõudeid.

Clevoni juhatuse liige Arno Kütt sõnas börsiteates, et Viljandi haigla ettepaneku üle pikalt ei mõeldud ning pärast vajalike hindamiste läbiviimist võtsid ettepaneku vastu. „Oluline on testida uusi tehnoloogilisi lahendusi, mis haigla personali rasket tööd kergendaksid.“

Esimene äriaasta tõi miljoneid miinust

Börsilt lahkuv Clevon teatas täna ka eelmise aasta majandustulemustest, kust ilmnes, et enamus börsi kaudu kaasatud 5 miljonist eurost oli aastavahetuseks käiku võetud.

Esimese 9 kuu jooksul, mis äri on iseseisvalt tegutsenud, ulatus müügitulu 98 420 euroni. Samal ajal ulatusid kulutused miljonitesse eurodesse, mis tähendas kokkuvõttes 3,4 miljoni euro suurust puhaskahjumit. Sealhulgas oli EBITDA (ettevõtte kasum enne intresse, makse ja amortisatsiooni) 2,5 miljonit eurot miinuses. Detsembri lõpu seisuga oli ettevõtte kontol alles 1,77 miljonit eurot.

Kui müügitulu oli mõnevõrra parem kui IPO ajal prognoositi (40 000-60 000 eurot), siis sarnaselt oli ka kahjum suurem (EBITDA prognoos 1,5-2 miljonit eurot miinust).

Samas on nüüdseks on kasutuses rohkem sõidukeid, kui prognoositi. Aruandeperioodi lõpuks on Clevon AS-i robotkullerid avalikel teedel tarneid tehes läbinud üle 20 000 kilomeetri, toodetud ja aktiivses kasutuses oli aasta lõpuks 20 mehitamata robotkullerit CLEVON 1 (prognoos 15 sõidukit). Sõidukeid kasutati nii testimiseks kinnisel testplatsil kui ka pilootprojektides Eestis, teistes Euroopa riikides ja USA-s.

Peamiseks kuluallikaks on olnud tööjõud: kui Cleveroni pakiärist eraldumise järel eelmise aasta aprillis oli ettevõttes tööl 47 töötajat, siis 2022. aasta lõpul töötas kontsernis 90 töötajat. Neist 3 on tööl USA tütarettevõttes Clevon Corporation. Eelkõige on kasvanud arendusmeeskond ning hoogustunud arendustegevus eesmärgiga tõsta mehitamata robotkullerite autonoomsust ning töökindlust, märgib ettevõte.