Nii Tallinna, Vilniuse kui Riia börsiindeksid täna kerkisid. Tallinn +0,48%, Vilnius +0,38% ning Riia +0,11%.

Tallinna börsil kujunes teisipäevaseks kauplemiskäibeks 1,54 miljonit eurot. Suurema osa sellest andsid Tallinna Kaubamaja aktsiad 323 000 euroga, Enefit Greeni aktsiad 290 000 euroga ning Tallinna Sadama aktsiad 276 000 euroga.

Tõusjaid oli täna 16, langejaid 10 ning eilsel sulgemistasemel lõpetasid 7 aktsiat.

Mis veel toimus?

Tulemusi ja teateid tuli täna ettevõtetelt mitmeid.

  • Autojagamisplatvormi Autolevi investorid said teada, et ettevõtte müüakse Urmas Sõõrumaa ettevõttele Forus International ning Funderbeamis kaupleva osaku eest makstakse 0,56 eurot. Kuigi see on Funderbeami hiljutisest turuhinnast ligi 20% kõrgem, siis kunagistest turuhindadest siiski tükk maad odavam. Loe pikemalt siit.

  • Tallinna Sadam teatas, et ettevõtte müügitulu kasvas eelmisel aastal 10%, kuid kasum jäi aasta kokkuvõttes napilt nõrgemaks ehk langes ligi 1%. Tallinna Sadam teenis eelmisel aastal kokku 121,7 miljonit eurot müügitulu ning 25,6 miljonit puhaskasumit. Kehvemini läks ettevõttel aasta viimases kvartalis: müügitulu kahanes 1%, 28,2 miljoni euroni ning kasum kukkus 75%, 1,6 miljoni euroni. Loe pikemalt siit.

  • Läti Gaas (Latvijas Gāze), mille suurimaks omanikuks on Vene gaasifirma Gazprom, teatas, et peab värskete sanktsioonide tulemusena tegema muutusi tütarfirma juhtimises. Nimelt on alates 27. märtsist Vene kodanikel või Venemaal elavatel inimestel keelatud olla kriitiliste infrastruktuuri operaatorite või omanike juhtimise juures. Loe pikemalt siit.

  • Saneerimises olev Baltika teatas, et neljandas kvartalis kerkis müügitulu seitsme protsendi võrra 2,8 miljoni euroni, kuid kvartal jäi siiski kahjumisse. Neljanda kvartali kahjum oli 561 000 eurot, mis oli ligi 40% väiksem miinus kui aasta tagasi. Oma rolli on selles mänginud kulude kokkutõmbamine: Baltika turustus- ja üldhalduskulud olid neljandas kvartalis 2,1 miljonit eurot ehk üheksa protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Loe pikemalt siit.

  • LHV Group teatas, et plaanib dividendideks jaotada 12,6 miljonit eurot ehk 0,04 eurot aktsia kohta. Dividenditootluseks teeks see ligi 1,1%. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA börsid erisuundades

Euroopa suuremad börsid kauplesid teisipäeval ilma selge suunata. Stoxx 600 aktsiaindeks on langenud ligi 0,3%, samas Saksamaa DAX ning Hispaania ja Itaalia börsiindeksid on veel plusspoolel. Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on langenud -0,75%.

Sarnane pilt vaatab vastu USA turult. Dow Jones ja S&P 500 on langenud vastavalt 0,4% ja 0,1%, kuid Nasdaqi koondindeks on plusspoolel 0,1%.

Esimest korda panustavad investorid, et EKP on sunnitud hoiuse intressimäära tõstma 4% juurde, mille taga on nii Prantsusmaa kui Hispaania ootamatult suured inflatsiooninumbrid.

Prantsusmaal tõusid tarbijahinnad veebruaris võrreldes aastataguse ajaga 7,2% ja Hispaanias kasvasid hinnad 6,1%. Analüütikud olid prognoosinud, et hinnatõus jääb Prantsusmaal muutumatuks 7% juurde ja Hispaanias aeglustub, kuid mõlemas riigis näitajad kerkisid.

Euroala suuruselt teise ja neljanda riigi majanduse näitajad kinnistavad EKP poolt märtsiks kavandatud pooleprotsendilist intressimäära muutust ja toetavad nende ametnike vaadet, kes ütlevad, et inflatsiooni kontrolli alla saamiseks on vaja teha veel suuremaid samme.