Vaidlus kohtus käis selle üle, kas riigi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia keskus (RIT) kui hankija tegi õiguspärased otsused, kui tunnistas mittevastavaks Tele2 pakkumuse ning hankele vastavaks ja edukaks Telia pakkumuse. Kõik kohtuastmed leidsid, et RIT-i hankeotsused on õiguspärased ning Tele2 avalikult edastatud süüdistused hankija suunal olid alusetud.

„Riigihangete vaidlustuskomisjon otsustas, et RIT on hankijana käitunud seaduspäraselt, lähtudes protsessi läbi viies riigihanke alusdokumentide tingimustest. Nii halduskohus kui ka ringkonnakohus nõustusid selle arvamusega,“ selgitas RIT-i õigus- ja hankeosakonna juhataja Mirjam Virosiim-Kuhi. „Kuna riigikohus jättis kassatsioonkaebuse menetlusse võtmata, jõustusid esimese ja teise astme kohtute otsused. See tähendab, et üle 60 organisatsiooni saavad nüüd, pärast raamlepingu jõustumist, sõlmida viimaks uue sideteenuse hankelepingu,“ rääkis ta.

Tele2 pakkumine ei vastanud hanke kirjeldusele

Asutustel on tulevikus peale tavapäraste sideteenuste võimalik kasutada iseteenindust, mis muudab asjaajamise kiiremaks ja vähem koormavaks. Samuti saab kasutada VoLTE- ja VoWifi-tehnoloogiaid juhul, kui nende teenuste järele peaks vajadus olema.

Eelmise aasta juulis kuulutas RIT välja sideteenuste hanke eesootavaks neljaks aastaks, mille võitis Telia. Seejärel pöördus aga otsusega rahulolematu Tele2 kohtusse. Nüüdseks on kõik kohtuastmed jäänud seisukohale, et Tele2 esitatud pakkumine oli tingimuslik ega vastanud hanke tehnilisele kirjeldusele.