Klaipėda transpordiameti ja Ridango koostöö sai alguse 2017. aasta oktoobris, kui Ridango võitis riigihanke linnas uue piletisüsteemi juurutamiseks. Sellest ajast peale on mõlemad pooled töötanud käsikäes selle nimel, et parandada ühistranspordisüsteemi ning pakkuda Leedu suuruselt kolmandas linnas ühissõidukite kasutajatele kaasaegseid ja mugavaid teenuseid.

Sõlmitud lepingu tulemusena jõudis Ridango kontopõhine piletisüsteem Klaipėdas 231 bussi, kuhu paigaldati üle 400 tuvasti. Mõni aasta tagasi pikendati uue riigihanke tulemusena lepingut veel viieks aastaks.

Klaipėda transpordiamet on alati püüdnud muuta ühistranspordi kasutamist reisijate jaoks võimalikult lihtsaks. „2017. aastal üleminek kontopõhisele piletimüügisüsteemile tasus end ära, see aitas meid teenuspakkujana koroonapandeemia ajal palju,“ ütles Klaipėda transpordiameti juhataja kohusetäitja Andrius Samuilovas.

„Meie jaoks on oluline pakkuda teenust, millega meie kliendid on rahul. Kontaktivabade pangakaardimaksete kasutamise võimalus sõidukites muudab bussiga sõitmise lihtsaks, sõitja ei pea enam mõtlema sellele, kust ja millal pilet osta. Eriti tervitatav on teenus neile, kes kasutavad ühistransporti ainult aeg-ajalt ning loodame seeläbi rohkem inimesi autodest bussidesse tuua,“ lisas Samuilovas.

See on algus Klaipėda ühistranspordi uuendusele

„Klaipėda oli Ridango esimene klient Leedu Vabariigis,“ ütles ettevõtte äriarendusjuht Argo Verk. „Seega on igati loogiline, et pangakaardimaksete kasutuselevõtt Leedu ühistranspordis algab samuti Klaipedast. Kohalik Transpordiamet ja selle töötajad on erakordselt huvitatud uutest tehnoloogiatest ja otsivad koos meiega alati viise, kuidas veelgi enam inimesi meelitada ühistransporti kasutama. Olen veendunud, et see ei ole viimane kord, kui kuuleme innovatsioonist Klaipeda ühistranspordis.“

„Meie eesmärk on ühistransporti Klaipėda piirkonnas edasi arendada ja täiustada. Viipemaksete ühistransporti toomine oli loogiline samm, sest see on tehnoloogia, millega oleme kõik oma igapäevaelus väga harjunud,“ rääkis Samuilovas.

Viipemaksed Klaipėda ühistranspordis saavad võimalikuks 2023. aasta suvel.

Eesti ühistranspordi tehnoloogiaettevõte AS Ridango on asutatud 2009. aastal ja keskendub ühistranspordi pileti-, reaalaja- ning maksesüsteemide arendamisele. Lisaks Eestile osutab Ridango teenust veel ligi 30 riigis üle maailma. Peamisteks klientideks on omavalitsused, nende allüksused ja ühistranspordi eravedajad, sealhulgas muudetakse ühistranspordi kasutamist mugavamaks maailma paljudes suurlinnades. Eestis on klientideks Elron, Tallinna transpordiamet, Tartu linn, Pärnu ühistranspordikeskus jt.