Suurima käibega iduettevõte oli mullu Ida-Viru maakonnas Friedegggames, mille käive ulatus 1,2 miljoni euroni ning sellele järgnes PROSW Analytics, mille käive oli 500 tuhat eurot. Aasta varem oli Ida-Virus tegutsevate iduettevõtete käive 500 tuhat eurot, kuid aastal 2019 oli kohalike iduettevõtete käive 1,4 miljonit eurot.

Maakonnas tegutsevad iduettevõtted tasusid riigile Maksu- ja tolliameti andmetel 300 tuhat eurot tööjõumakse, mis on 37% enam võrreldes aasta varasemaga. Kohalikes iduettevõtetes töötas möödunud aasta lõpu seisuga Maksu- ja tolliameti andmetel 23 inimest.

Iduettevõtetest olid mullu Ida-Virumaal suurimad tööjõumaksude maksjad BASIS ID ja EFENCO. Mõlemad iduettevõtted tasusid riigile 100 tuhat eurot tööjõumakse, olles ühtlasi ka regiooni suurimad tööandjad. Möödunud aasta lõpu seisuga töötas EFENCO´s kaheksa inimest, iduettevõte CAV Solutions oli tööandjaks viiele inimesele ja iduettevõte BASIS ID andis tööd kolmele inimesele.

Ida-Viru maakonnal potentsiaal tõusta Eesti idusektori keskuseks

Startup Estonia Ida-Viru regiooni projektijuht Elina Dubova sõnas, et Ida-Viru on Eesti ühe suurema elanike arvuga maakond ning sellel on väga suur potentsiaal tõusta Tallinna, Tartu ja Pärnumaa kõrval Eesti idusektori keskuseks. „Ida-Virumaal on väga palju inimesi, kellel on kogemusi tootmise ja tehnoloogiaga - see on väga tugev vundament uute ideede ja ettevõtete tekkimiseks. Samas vajavad kohalikud inimesed julgust ja suunamist ning selleks on vaja kokkuhoidvat kogukonda ja mentoreid, kes julgustaks proovima ja toetaks tagasilöökide korral,“ sõnas Dubova.

Startup Estonia on Ida-Virumaa iduettevõtete ökosüsteemi arendamisse panustanud alates 2018. aastast. Mullu sõlmisid Startup Estonia ja Rahandusministeerium uue kolmeaastase lepingu, et panustada 661 100 euroga Ida-Virumaa iduettevõtete võrgustiku edasiarendamisse, idavirumaalaste ettevõtlikkuse suurendamisse ning uute iduettevõtete tekkimisse regioonis.

Startup Estonia poolt välja toodud ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel Maksu- ja tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.